Німецькі банки компенсують збитки власникам дефектних карт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецькі банки компенсують збитки власникам дефектних карт

Фінтех і Картки
587
Фінансові інститути Німеччині намагаються мінімізувати іміджеві втрати від масового збою при використанні банківських карт, що виникли за вини французької фірми. Несправні чіпи перепрограмовують через банкомати.
Власникам приблизно 30 мільйонів банківських та кредитних карток, які зіткнулися після настання 2010 року з проблемами при отриманні грошей у банкоматах, відшкодують додаткові витрати, пов'язані з вимушеним використанням інших платіжних коштів або з отриманням готівки в банківських філіях. Про це через тиждень після виникнення збоїв і у відповідь на недвозначні попередження з боку міністра захисту прав споживачів оголосили в п'ятницю, 8 січня, німецькі банки та ощадкаси.
Клієнтам обіцяно компенсації
"Хоча відповідальність за помилку несе стороння фірма, котра займається програмуванням, клієнти ощадкас і земельних банків мають право очікувати від нас безперебійного сервісу", - заявив в інтерв'ю найпопулярнішої німецької газети Bild президент головного об'єднання німецьких громадсько-правових ощадкас (Deutscher Sparkassen und Giroverband ) Хайнріх Хаасіс. Слідом за ним про компенсації клієнтам через їх додаткові витрати оголосив Федеральний союз німецьких банків (Bundesverband deutscher Banken), який об'єднує приватні кредитно-фінансові інститути.
Таким чином, клієнтам банків і ощадкас, яким через дефектних чіпів на банківських картах довелося, наприклад, знімати готівку за допомогою кредитних карт і платити за це комісійні, при пред'явленні відповідних квитанцій витрати будуть відшкодовані. Суми тут відносно невеликі, а тому дивує, чому німецьке банківське співтовариство зволікав з оголошенням про компенсацію цілий тиждень, хоча в країні зростала критика на його адресу.
Втім, нерішучість банків і ощадкас в цьому питанні може бути пов'язана з тим, що вони побоюються цілої хвилі вимог про відшкодування втраченої вигоди з боку підприємств торгівлі. Адже пластикові карти з дефектними чіпами давали збій і при спробах клієнтів оплатити покупки в магазинах. Причому така ситуація тривала з 1 по 8 січня, поки в середині п'ятниці головне об'єднання німецької роздрібної торгівлі HDE не оголосило в Берліні про те, що на території всієї Німеччини проблема з картками вирішена.
Підрив довіри до "пластикових грошей"
Які, зрештою, виявляться матеріальні втрати німецьких фінансових інститутів від історії з неправильно запрограмованими чіпами, які "розгубилися" при появі дати 2010, буде залежати від того, чи вдасться уникнути повальної заміни пластикових карт. Якщо врахувати, що заміна однієї такої карти обходиться в Німеччині в 5-10 євро, то неважко підрахувати, що йтись може про витрати в два-три сотні мільйонів євро. Правда, поки більшість банкірів сподівається на те, що несправні чіпи вдасться перепрограмувати через банкомати під час чергового зняття грошей клієнтом. Проте берлінський Sparda-Bank, за даними газети Bild, нібито вже ухвалив рішення карти все-таки обміняти.
Що ж до іміджевих втрат, то вони у німецьких банків досить великі, причому пов'язані вони, перш за все, з їх роз'яснювальною роботою, яка в кризовій ситуації виявилася настільки незадовільною, що Федеральний банк Німеччини навіть вважав за потрібне "осмикнути" підзвітні йому інститути , публічно зажадавши від них покращити інформаційну політику. Відсутність належної гласності, безсумнівно, ще більше підриває авторитет банківського сектора, який після катаклізмів недавнього фінансової кризи і так не дуже високий.
До того ж нинішній збій підриває довіру населення Німеччини ще й до "пластикових грошей" як таким. Німці і без того користуються картками куди менш охоче, ніж, скажімо, американці. Тепер, після осінньої масової кампанії із заміни кредиток, що використовувалися в Іспанії, де до рук зловмисників потрапили конфіденційні банки даних, і нинішньої багатоденної плутанини з чіпами, бажання користуватися сучасними формами безготівкових розрахунків може у клієнтів німецьких банків і ощадкас помітно зменшитися.
У всьому винні програмісти Gemalto
Адже поява на банківських картках додатково до магнітної смуги ще й чіпів була продиктована цілком прогресивним бажанням фінансових інститутів зробити процедуру оплати більш зручною та надійною, що, природно, і в їх власних інтересах. І не їхня вина, що все вийшло так невдало: відповідальність за дефектні чіпи повністю взяла на себе французька фірма Gemalto, що спеціалізується на випуску пластикових карток. Це її програмісти забули "навчити" чіпи читати дату 2010. Тому не виключено, що остаточний рахунок за дорогі негаразди нинішнього січня німецькі банки виставлять саме їй.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас