Росія ввела заборону на ввезення м'яса птиці, обробленого хлором. Головний удар припав на США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія ввела заборону на ввезення м'яса птиці, обробленого хлором. Головний удар припав на США

Аграрний ринок
824
З 1 січня 2010 року в Росії набрали чинності нові санітарні норми, які забороняють ввезення в країну м'яса птиці, обробленого хлором. Введення нових санітарних правил спричинить заборону на постачання до Росії практично всього м'яса птиці зі США. При цьому Росія є одним з основних ринків збуту для м'яса птиці зі США (У 2008 році американські виробники поставили до Росії м'яса птиці на $801 млн.)
Як пояснила Федеральна служба нагляду у сфері захисту прав споживачів і добробуту людини (Роспотребнадзор), введення нових правил пов'язане з тим, що "використання хлору у воді для охолодження м'яса птиці призводить до накопичення на поверхні і в товщі м'яса птиці побічних продуктів окислювальної діяльності вільного хлору, в першу чергу хлорорганічних з'єднань (хлорфенолів, хлорамінів, тригалометанів та інших), що становлять небезпеку для здоров'я людини".
За даними НДІ харчування РАМН ефективність обробки хлором птахопродуктів з метою зниження мікробіологічних ризиків і захворюваності сальмонельозом для здоров'я людини не має достатнього наукового обґрунтування з точки зору мікробіологічного ризику, а також впливу хлорорганічних побічних продуктів класу тригалометанів, що утворюються, в оброблюваних харчових продуктах на здоров'ї людини. Також не проведена оцінка ризику можливого впливу хлорвмісних засобів на прояв резистентності мікрофлори до антимікробних речовин і лікарських препаратів.
Законодавство Європейського Союзу також забороняє використання будь-якої речовини, окрім питної або чистої води для видалення поверхневого забруднення з продуктів тваринного походження. Згідно з Регламентом ЄС № 853/2004 для видалення поверхневого забруднення з продуктів тваринного походження можуть бути використані лише дозволені засоби. Це також стосується і продуктів тваринного походження, що імпортуються в Європейський союз (Франція, Німеччина, Австрія, Іспанія, Литва та інші). При цьому в США використання хлору для позбавлення патогенних організмів, здатних викликати харчове отруєння, є звичайною практикою. В результаті, головними жертвами нових правил стали американські виробники м'яса птиці.
Мінсільгосп США вже заявив, що фактична заборона Росії на імпорт м'яса птиці зі США завдасть серйозної шкоди американським виробникам, і закликав російську сторону провести технічні переговори щодо постачання м'яса птиці.
За словами керівника Роспотребнадзору, головного державного санітарного лікаря РФ Геннадія Оніщенка, в четвер відбулася його телефонна розмова із заступником міністра сільського господарства США Джеймсом Міллером, під час якої сторони домовилися про те, що експерти з Росії і США проведуть переговори з приводу постачань американського м'яса птиці на російський ринок в середині січня в Москві. "Це будуть переговори про умови виконання американською стороною російських національних вимог щодо безпечної обробки м'яса птиці, яке надходить на російський ринок", - сказав Оніщенко.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас