Застаріле житло: Перезавантаження хрущовок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Застаріле житло: Перезавантаження хрущовок

Нерухомість
4450
Отримавши незалежність, Україна повністю успадкувала від Радянського союзу систему управління державою. І якщо незабаром деякі сфери політичного і суспільного життя отримали перезавантаження і українську прописку, то вітчизняне житлово-комунальне господарство сьогодні зносилося, не підлягає ремонту, вимагає заміни.
Проблема №1 українських ЖКГ - старі будинки, побудовані 40 і більше років тому, зношене житло - діряві труби, старі балкони, застарілі конструкції, не піддаються ремонту, передає Соцмарт. Престижне колись окреме житло за часів Хрущова, сьогодні стало головним болем для жителів і чиновників.
Спеціалісти називають два шляхи вирішення проблеми хрущовок. Перший - реконструкція: заміна труб, добудова лоджій, збільшить площу, ремонт під'їздів. Цікавим для інвесторів стане надбудова на верхні поверхи нових квартир, які згодом їх продадуть за ринковою ціною, компенсують свої витрати і отримають прибуток.
Другий спосіб передбачає знесення цілих кварталів старої забудови і зведення на їх місці нових. Такий метод вимагає більш зваженого і серйозного підходу, а ще законодавчого регулювання, бо йдеться про переселення жителів на період будівництва. За словами заступника начальника До "Центр містобудування і архітектури" Василя Присяжнюка через 15 років минає термін експлуатації хрущовок і в розробці нового генерального плану Києва враховується цей факт.
Крім того, старі будинки приховують в собі багато земельних ресурсів, які при раціональному використанні зможуть забезпечити жителів новим якісним житлом і поліпшити показник житлової забезпеченості, який, нагадаємо, в Європі складає в середньому 35 кв. м./ людини, а в Україні 20,6 кв. м./ людини.
Так, наприклад, до 2025 року столиця зможе освоїти лише 60% від своїх земельних територій, говорить професор і директор інституту Урбаністики Генріх Фільваров. Здавалося б, всі вже забудували, але учені задіювали розрахунок, які приховує в собі стара забудова, хрущовки, і після знесення ці території зможуть розмістити 30 млн. кв.м. нового житла.
Крім того, що хрущовки старе житло, сьогодні це ще і найбільш доступне за ціною житло, тому, незважаючи на свою зношеність, мають високий попит серед українців. Враховуючи плани з подальшого знесення або реконструкції, придбання хрущовок для багатьох може стати вкладенням грошей, на думку фахівців Соцмарт.
В будь-якому випадку, реформацію старого житла слід починати з прийняття відповідної законодавчої бази, яка дозволить регулювати відносини, захистить права мешканців і інвесторів. Не дивно, що інвестори не хочуть вкладати гроші в такого роду проекти, через відсутність грамотних регуляторних механізмів, які не суперечать їхнім інтересам. Позитивним сигналом є розробка нового генерального плану Києва, який запропонує новий концептуальний підхід до вирішення проблеми не лише столичного застарілого житла, а загальнонаціонального.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас