10 правил інвестування, які потрібно вміти порушувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

10 правил інвестування, які потрібно вміти порушувати

Валюта
3031
Якийсь час тому експерти, які займаються психологією інвестування, довели, що хитромудрі шахраї з Wall Street протягом 200 років вводили учасників ринку в оману, називаючи їх "раціональними інвесторами". Подібна нісенітниця, мабуть, добре слугувала своїм творцям в XIX і ХХ століттях, K2Kapital.
Однак нині, проаналізувавши за допомогою новітніх технологій, як працює мозок інвестора, психологи дійшли висновку, що інвестор - істота надзвичайно ірраціональна.
Ймовірно, багато інвесторів потай давно здогадувалися про це. Здогадувалися задовго до того, як фахівці з вивчення мозку пояснили їм, що "мудрі" правила Wall Street - це лише завіса перед очима, завдяки якій ділки отримують користь із клієнтів, що вірять у раціональність своїх дій.
Далі наводяться 10 правил, які необхідно знати не тому, що їх знання приводить до успіху, а тому, що до успіху приводить знання про те, як їх порушити.
1. Показники минулих періодів не є гарантією майбутніх результатів
Це найбільш ірраціональне із правил, і воно найчастіше порушується, незважаючи на те, що Комісія з цінних паперів і бірж, SEC, вимагає його присутності у всіх фінансових документах. Брокери Wall Street без кінця говорять про це правило, начебто воно, насправді, так багато важить. Однак, якщо говорити серйозно, навіть експерти солідного фінансового тижневика Barron's вважають, що хоча результати минулих періодів не є досконалим критерієм, кращого все одно не існує. Вся хитрість полягає в розумінні того, коли цим правилом варто знехтувати.
2. Треба купувати і тримати - все інше накопичиться
Засновник Vanguard Group Джек Богль один раз запитав Уоррена Баффета, відомого як "Оракул з Омахи", який момент є найкращим для продажу акцій. Баффет відповів, що такого моменту немає і що він воліє купувати цінні папери назавжди. Інвестори можуть запитати: якщо це думка настільки авторитетного фінансиста, як Баффет, то, можливо, це правда, і продавати не варто взагалі? Насправді, правда полягає в тому, що лише далеко не всі із приблизно 95 мільйонів американських інвесторів зважають на дане правило, та і сам Баффет дотримується його далеко не завжди. Зокрема, портфельні менеджери щорічно повністю змінюють склад керованих ними портфелів. Це правило більше є попередженням про ризикованість активного трейдингу і заохочує тактику купівлі і збереження в портфелі якісних цінних паперів.
3. Успішні менеджери досягають результатів, що перевершують середні показники
Це досить оманливе твердження. Недавній вихід у відставку Роберта Станскі, котрий відбувся після того, як керований ним фонд Magellan із сімейства Fidelity протягом кількох років демонстрував досить незадовільні результати, ще раз доводить, що розрахунок винятково на талант менеджера ірраціональний. Правда, щорічно близько 15% менеджерів дійсно добиваються прибутковості, що перевищує прибутковість відповідних індексів. Але це не означає, що одні й ті ж 15% менеджерів виявляються успішними в різні роки. І тільки один з них здатний випереджати індекс широкого ринку S & P 500 протягом 10 років поспіль. Таким чином, імовірність, що прибутковість вкладень буде вищою, якщо інвестувати в пасивні індексні фонди, становить порядку 85%. Але подібне рішення є надто раціональним. Насправді, американські інвестори вкладають кошти в індексні фонди лише в 8% випадків, доводячи тим самим свою ірраціональність.
4. Вибором акцій можна знехтувати, головне - диверсифікувати портфель
Розробка сучасної теорії портфеля принесла трьом її творцям - Гаррі Марковіцу, Вільяму Шарпу і Мертону Міллеру - Нобелівську премію з економіки. Сьогодні вона є на озброєнні в будь-якого портфельного менеджера.
Правило таке: диверсифікованість - це ключ до успіху. Слід зосередити увагу на портфелі, а не на конкретних фондах та акціях. Звучить добре, але проблема що робити, якщо фонд у складі портфеля один з небагатьох виявляється збитковим. Сучасна теорія портфеля - гарна річ, але не варто надмірно покладатися на те, що диверсифікованість вирішить проблему вибору. Прибуткових активів у складі портфеля може виявитися недостатньо для того, щоб компенсувати збитки із невдалих вкладень. Вибір об'єктів інвестицій має велике значення.
5. Довіряйте собі
Приблизно 80% всіх інвесторів стверджують, що їхні результати перевищують середній рівень. Психологи-біхевіористи називають це явище "схильністю до оптимізму". На жаль, більшість інвесторів, що вважають, що їм вдалося випередити ринок, насправді досягають прибутковості, що на 5-15 відсоткових пункти відстає від прибутковості індексу S & P 500. Оптимізм у стилі "мачо", можливо, працює під час ділових переговорів, але він абсолютно ірраціональний на фондовому ринку.
6. Вибір правильного моменту для проведення ринкових операцій дозволяє одержати результати вищі за середній рівень
Насправді, все навпаки. За деякими оцінками, активний трейдинг скорочує доходи приблизно на одну третину. Витрати із транзакцій, комісії і податки "з'їдають" значну частину отриманого прибутку. Тому експерти радять інвесторам, які не мають великого досвіду, залишатися вірними стратегії індексування. Як сказав засновник компанії Ameritrade Джо Рікеттс: "Насправді, найкраще, що може зробити інвестор, - це купити папери хорошої компанії і тримати їх. Трейдингові операції, здійснювані часто та у великих обсягах, - це не те, що може принести вам багато грошей".
7. Більший ризик приносить більші прибутки
Експерти Wall Street завжди говорили про існування прямого зв'язку між ризиком та прибутковістю. Але це не зовсім так. Якщо портфель добре диверсифікований, то інвестор розподіляє ризики і збільшує свій прибуток у довгостроковій перспективі. Однак слід пам'ятати, що диверсифікованість - це не проста наявність у портфелі паперів безлічі фондів та акцій. Дуже часто інвестори вкладають кошти у фонд, тому що він відноситься до обмеженої кількості інвестиційних об'єктів, у які інвестуються кошти з рахунків 401 (k), або якийсь журнал включив його до своєї "кращої двадцятки", або вони почули від свого брокера про появу нового "гарячого" фонду.
У реальності більшість портфелів не диверсифіковані як слід, оскільки інвестори діють надзвичайно ірраціонально.
8. Купуйте на "зануренні"
У період ринкового спаду 2000-2002 рр.. експерти часто висловлювали припущення про те, що "дно" уже близько і саме час купувати. Це досить ірраціонально. Вищевказане правило може працювати на зростаючому ринку, але в той період інвестори втратили $8 трлн., керуючись подібними рекомендаціями. Тим, у кого перебільшено оптимістичні заклики викликають серйозні сумніви, треба забути про покупки на "зануренні". Можливо, до тих пір, поки не скінчиться черговий "ведмежий" ринок, краще продати акції і вкласти отриману готівку в інструменти грошового ринку або в облігації, індексовані з урахуванням інфляції. Ще один варіант - використати метод інвестування, що передбачає вкладення в конкретний вид цінних паперів фіксованої суми через рівні проміжки часу, так званий метод "dollar-cost average". Цей метод дозволяє купувати більшу кількість паперів при зниженні ціни і меншу - при її підвищенні.
9. Не переймайтеся із приводу дрібниць
Ситуація із правилом номер дев'ять - неприємна новина для інвесторів. Дослідження підтверджують, що увага до дрібниць (таких як коефіцієнт витрат, коефіцієнт оборотності активів і комісії) чинить досить значний вплив на рівень прибутковості. Можливо, краще відразу підійти до справи раціонально і порушити вищевказане правило: купувати переважно індексні фонди "без навантаження", з низьким рівнем обіговості активів і з низьким коефіцієнтом витрат.
10. Цього разу все по-іншому
Це правило доводилося чути знову і знову в період "бичачого" ринку 1990-х років. Насправді, по-іншому ніколи не виходить, хоча фінансисти з Wall Street, які стверджували п'ять років тому, що "бульбашка" у технологічному секторі - дурниця, тепер те ж саме говорять про ринок нерухомості. Тим часом, фундаментальні показники - от що має значення. Так було вчора, так буде завтра.
Висновок із усього вищесказаного полягає в тому, що єдине правило, яке не можна порушувати - це думати самому і за себе. Це справжній ключ до успіху на ринку і в житті.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас