НБУ не планує надавати валютні резерви на потреби бюджету без відповідного рішення Ради директорів МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ не планує надавати валютні резерви на потреби бюджету без відповідного рішення Ради директорів МВФ

Валюта
339
Національний банк України (НБУ) не планує надавати частину валютних резервів, раніше отриманих від Міжнародного валютного фонду (МВФ), на потреби бюджету без відповідного рішення Ради директорів Фонду, повідомив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"НБУ - законослухняний інститут. Якщо Рада директорів МВФ вирішить відкликати в Нацбанку частину валютних коштів, які були надані на підтримку платіжного балансу, то він виконає це рішення. Поки такого рішення немає, і в Нацбанку немає ні повноважень, ні настрою на те, щоб попрощатися з частиною резервів, які можуть потрібні з врахуванням ризиків 2010 року", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.
"Самостійно змінювати напрям використання валютних резервів ми не будемо", - підкреслив Литвицький.
Як повідомлялося, радник українського прем'єра Олександр Гінзбург сказав Financial Times, що Рада директорів МВФ може санкціонувати переказ грошей з Нацбанку на рахунки уряду. За його словами, стабілізація української валюти і наявність в Нацбанку майже $27 млрд валютних резервів дають можливість піти на такий крок, якщо цьому не перешкодить передвиборне політичне суперництво і Нацбанк не відмовиться допомогти уряду.
МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредитів в рамках програми stand-by в розмірі близько $17 млрд. З трьох виділених траншів на загальну суму майже $11 млрд перший у розмірі $4,5 млрд в листопаді 2008 року отримав Нацбанк, проте вже другий, в травні 2009 року, у розмірі $2,8 млрд був поділений навпіл між НБУ і урядом, а третій, в серпні, на $3,3 млрд повністю пішов уряду, аби полегшити виконання бюджету і закупівлі природного газу.
Виділення четвертого траншу в розмірі $3,8 млрд було заплановано на листопад за підсумками третього огляду програми. Місія фонду завершила роботу в Києві в кінці жовтня, проте не зробила позитивної заяви про завершення огляду. МВФ неодноразово публічно відзначав, що чекає формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій.
За час після здобуття третього траншу уряд України також використовував близько $1,75 млрд за рахунок конвертації отриманих від МВФ в кінці серпня - на початку вересня спеціальних прав запозичення в рамках розподілах їх між всіма членами Фонду. В даний час з цього ресурсу, що український уряд називає доходами бюджету, тоді як МВФ і Нацбанк вважають зобов'язаннями, невикористаними залишилося близько $270 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас