Держкомзем України має намір створити систему земельного кадастру до червня 2012 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держкомзем України має намір створити систему земельного кадастру до червня 2012 р.

Казна та Політика
638
Держкомзем України готовий докласти максимальних зусиль, щоб до червня 2012 р. в Україні була створена система державного земельного кадастру. Про це заявив заступник голови Державного комітету України з земельних ресурсів (Держкомзему) Сергій Бєльчик, повідомляє офіційний сайт комітету.
"Україна отримала позику Світового банку для реалізації проекту "Видача державних актів на право власності на землю і розвиток системи кадастру", і завдяки цьому має ресурс як на створення картографічної основи кадастру, так і геоінформаційної системи - зокрема, електронного архіву даних і програмного забезпечення. Термін реалізації проекту завершується в червні в 2012 р.", - відзначив заступник голови Держкомзему.
Можливість завершення побудови в Україні системи земельного кадастру впродовж 2,5 років підтвердив експерт Світового банку Гевін Адлінгтон. Проте, таке завдання він назвав "надскладним".
У свою чергу директор проекту зі створення єдиного земельного кадастру України Сергій Кубах повідомив, що на сьогодні здійснена аерофотозйомка понад 70% території України, створені ортофотокарти на території більш ніж 50%, і індексні кадастрові карти - на 10% територій. Він також відзначив, що "на сьогодні підготовлене технічне завдання на створення національної системи кадастру, яке відповідає сучасним європейським вимогам для побудови таких систем".
Як повідомлялося, 22 грудня ц.р. Верховна Рада (ВР) України з другої спроби прийняла закон "Про внесення змін до пунктів 14, 15 розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України (щодо терміну на продаж земельних ділянок)". Законопроект передбачає продовження терміну заборони внесення права на земельну частку (пай) до статутних фондів господарських товариств до 1 січня 2012 р.
На думку президента Асоціації фермерів і приватних землевласників України Івана Томича, вільний продаж землі повинен бути введений не раніше, ніж в Україні будуть прийняті закони, що регулюють земельні відносини. Мова йде про земельний кадастр, про ринок землі і її облік і про реєстрацію земельних ділянок. "В Україні за 17 років незалежності так і не була напрацьована повноцінна правова база, яка б не тільки регулювала земельні відносини, але і захищала українського селянина", - відзначив він.
Раніше глава комітету ВР з питань аграрної політики і земельних відносин Микола Присяжнюк заявив, що на проведення інвентаризації землі і введення ринку землі потрібно близько року, потім слід ввести земельний кадастр, створити державний іпотечний банк.
Нагадаємо, 17 листопада 2009 р. ВР України не змогла прийняти закон "Про державний земельний кадастр" з пропозиціями Президента Віктора Ющенка і доопрацьований профільним комітетом. Закон був прийнятий парламентом в 2007 р. Також в 2007 р. вказаний законодавчий акт було ветовано главою держави. Закон "Про державний земельний кадастр" визначає правові та організаційні правила проведення земельно-кадастрової діяльності, зокрема реєстрації земельних ділянок, використання кадастрових відомостей, направлених на захист права власності і користування землею, раціонального використання та охорони земель.
Відзначимо також, що Державне підприємство "Центр державного земельного кадастру" було створено 2 грудня в 1997 р. Основною метою Центра ДЗК є функціонування автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру України і системи реєстрації земельних ділянок. В той же час збиток цього держпідприємства за результатами фінансово-господарської діяльності в 2007 р. склав 2,1 млн грн, в 2008 р. - 0,1 млн грн, а в І кварталі 2009 р. - 1,3 млн грн. Згідно з висновками ГоловКРУ, 6 років тому Міжнародним банком реконструкції та розвитку на створення автоматизованої системи земельного кадастру виділялося 85,8 млн дол. і Державним бюджетом України 6,4 млн дол. для сплати податків при витрачанні коштів МБРР на створення системи. Проте, за чотири роки ЦДЗК використовував лише 2,7 млн цих коштів, а через зволікання зі створенням АІС ДЗК і обранням інших пріоритетів в роботі, зокрема виробничій діяльності, в 2006 році Міжнародний банк зупинив фінансування земельно-кадастрового проекту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас