В 2010-й - з чистого аркуша — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В 2010-й - з чистого аркуша

Фондовий ринок
1961
2009 р. - чи не перший рік цього століття, коли статистика мало про що говорить. Кредитний портфель трохи зріс, але в основному завдяки реструктуризації старих позик. Капітал банків теж зріс, але не у всіх, і швидше для "затикання дір" в балансах. Збільшились залишки на коррахунках, але на кредитування гроші майже не йдуть. Введені тимчасові адміністрації і продовжені мораторії на виплати в півтора десятках установ, але це не говорить нічого про справжній масштаб проблем.
Традиційне пояснення показників, яке застосовувалося в попередні роки, в 2009 р. не підходить. Єдине, що можна стверджувати: поки що зупинився відтік депозитів населення з банків. У травні НБУ скасував мораторій на дострокову виплату вкладів, і відтоді залишки на рахунках населення приблизно стабільні - хіба що гривня поступово переводиться у валюту. Найважливіші цифри недоступні для аналізу. Наприклад, справжній відсоток проблемних кредитів, обсяги та умови реструктуризацій і пролонгацій, розриви в ліквідності.
Весь рік банківська система жила страшилками. В кінці 2008 р. масово звучали прогнози, що "навесні почнеться". Настало літо, і нічого не сталося. З'явилися пророкування про "чорну осінь". Мовляв, через масові неповернення і загальний колапс економіки з ринку піде половина банків, а половині, що залишилася, доведеться довго зализувати рани.
Наступає новий рік, і ми маємо констатувати: схоже, гучних банкрутств вже не буде. Банки, які починали рік в проблемах, потихеньку їх вирішували. Гучних проривів ніхто не показав, але і не страшно. Голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук основну відмінність стану ринку на кінець 2009 р. в порівнянні з початком року бачить в тому, що проблему ліквідності, з якою банки зіткнулися на початку кризи та оперативно її вирішили, змінила проблема якості активів і достатності капіталу.
За оцінкою банкіра, вітчизняний ринок фінансових послуг завжди характеризувався дуже високою мірою конкуренції. Тому основною метою будь-якого менеджера було нарощення частки ринку, кількості клієнтів і відділень. Це робилося в збиток ризик-менеджменту, що стало причиною подальших невиплат за кредитами і зростання проблемної заборгованості, яка по банківській системі сьогодні досягає 30%, а в деяких банків доходить і до 40% кредитного портфеля.
"Після декількох років активного зростання стався рік охолодження системи та усвідомлення того, що відбувається. У цей рік банки постаралися максимально оцінити втрати, яких вони зазнали в результаті фінансової кризи. Наступний рік багато учасників ринку планують почати з чистого аркуша, зафіксувавши цього року максимально допустимі збитки", - розповів заступник голови "Фінбанку" Дмитро Дребот. За його словами, кризова хвиля вкотре показала різний рівень професіоналізму банкірів. На плаву залишилися найбільш стійкі, грамотні і професіональні.
Інші експерти висловили схожі точки зору. "Основна подія, що вплинула в поточному році на роботу банківської системи України, - це розвиток порочного кола, розірвати яке важко. Криза і знецінення гривні призвели до падіння доходів позичальників і, як наслідок, погіршення обслуговування кредитів, що, у свою чергу, спричинило скорочення кредитування і подальше падіння доходів позичальників. Падіння довіри до банківської системи, погіршення платіжної дисципліни і відсутність довгострокових ресурсів лише підсилювали порочне коло", - розповів голова правління "ОТП Банку" Дмитро Зінков.
"В 2009 р. банківська система боролася за виживання. Зокрема, основні тенденції в секторі - гострий брак ресурсів, реструктуризація зовнішніх боргів, докапіталізація банків інвесторами, поступове списання безнадійних активів, формування резервів під них, що призвело до збиткової діяльності", - розповів начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку (Україна)" Олександр Печерицин.
За його словами, на початку року були очікування, що з другого півріччя банківська система почне виходити з кризи, проте затримки з рекапіталізацією банків, високі девальваційні побоювання і обмежений доступ до гривневих ресурсів змістили ці очікування на один рік. "У першій половині 2010 р. очікується продовження тенденції виживання і докапіталізації, початої в 2009 р. Пожвавлення кредитування реального сектора можливе лише з другої половини 2010 р.", - вважає Печерицин.
"В 2009 р. акценти в банківській системі змістилися із залучення дешевих іноземних грошей і видачі за рахунок них кредитів в іноземній валюті на залучення внутрішніх депозитів і збір заборгованості по раніше виданих кредитах. В умовах відсутності чітких юридичних процедур і колапсу судової системи це вимагало від банкірів неординарних зусиль", - говорить начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб. Наступний рік в цьому банку бачать як період поступового повернення до нормальних умов банківської діяльності - відродження кредитної активності, нормалізації ситуації з проблемною заборгованістю, зниження процентних ставок, приросту депозитної бази.
Нормальному завершенню року неабияк допоміг Національний банк. Він щодуху демонстрував бурхливу діяльність з виведення системи з кризи. Насправді, він просто не став добивати вмираючих, наполягаючи на виконанні всіх вимог. Регулятор закривав і продовжує закривати очі на дрібні і великі проблеми в банківській системі. І за це йому, мабуть, багато хто дякує.
Завдяки зусиллям уряду, цього року особливо розкрученою стала тема рекапіталізації банків за участю держави. Півроку Кабмін вирішував, які установи він хоче купити. У результаті лише в червні вибір упав на "Київ", "Родовід Банк" і Укргазбанк. Гроші вони отримали ще через місяць. Весь цей час прем'єр Юлія Тимошенко часто й густо виходила на люди, робила гучні заяви про порятунок і роль держави, а на зустрічах з вкладниками мало не особисто повертала гроші.
За бортом залишилися Укрпромбанк і "Надра". Але і ці банки уряд використовує для власного розкручування. Щодо першого вже прийнято рішення про банкрутство, і вклади населення урочисто переведені в "Родовід". За "Надра" все ще може заступитися Нацбанк, тому що установа може виявитися "живою". Проте політика важливіша, і Юлія Тимошенко вже заявила, що переведе вклади населення з банку в той же "Родовід".
Втім, джерело в Кабміні виправдовує це рішення простим формулюванням. "Доведіть, що він живий. У нас, звісно, немає підстав стверджувати, що "Надра" потрібно ліквідовувати. Але формальні умови рекапіталізації не виконані, тому ми запропонували такий варіант вирішення ситуації", - сказав він.
Самі банкіри дивляться на ситуацію з рекапіталізацією прагматично. "Йде передвиборна купівля голосів. "Родовід" вибрали просто для здійснення технічної функції, йому переведення вкладів не дасть абсолютно нічого. Укрпром і "Надра", а також всі інші установи, що ліквідуються, можуть потім об'єднати, і на їх базі зробити відстійник по роботі з поганими активами. Але цей процес може розтягнутися на роки", - сказав заступник голови одного з системних банків.
Сергій Лямець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас