На вибори нашкребуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На вибори нашкребуть

Казна та Політика
238
Проте, за прогнозами політиків, ЦВК може постати перед необхідністю працювати у борг або взяти кредит в НБУ. У разі ж перебоїв з грошима на кампанію кандидати в президенти другого порядку можуть спробувати використати недофінансування як інструмент для зриву виборів.
Вчора прем'єр Юлія Тимошенко заявила: проблем з виділенням закладених в бюджеті-2009 712,158 млн. грн. на вибори президента не виникне - фінансування здійснюватиметься "суворо за погодженим з ЦВК графіком". Днем раніше Віктор Ющенко в листі прем'єру попросив свого опонента на виборах "особисто посприяти своєчасному і повному виділенню коштів з держбюджету на фінансування виборів". Приводом для листа послужило офіційне звернення Центрвиборчкому до президента, Верховної Ради, Кабміну з проханням забезпечити фінансування виборів.
Нагадаємо, держбюджет на 2009 р. передбачає виділення на потреби ЦВК 50 млн. грн., окружні виборчі комісії - 35 млн. грн., дільничні виборчкоми - 110 млн. грн. Ще в листопаді комісія внаслідок меншої кількості кандидатів, ніж очікувалося, скоротила кошторис витрат на президентські вибори на 17 млн. грн. Кошти мали надійти в ЦВК протягом трьох днів після початку кампанії (тобто до 22 жовтня). Проте, за словами члена ЦВК Михайла Охендовського, до середини грудня Кабмін покрив витрати ЦВК в обсязі 1,90 млн. грн. - 0,6% потреб. Охендовський побоюється, що якщо гроші не будуть виділені до 31 грудня, то всі бюджетні призначення "втратять цінність", і проведення президентських виборів буде під загрозою.
Втім, в Раді заперечують можливість зриву виборів через проблеми з фінансуванням. Член фракції НУ-НС Юрій Ключковський вважає: в разі збоїв у фінансуванні ЦВК буде змушена до прийняття бюджету-2010 організувати вибори у борг. До такого ж варіанту вирішення проблеми схиляється глава регламентного комітету Ради Олександр Єфремов (ПР). "Крім того, ЦВК може звернутися в НБУ з проханням про видачу кредиту", - вважає Єфремов. Директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв сказав: у січні-лютому 2010 р. ЦВК може розраховувати на гроші за рахунок оперативного фінансування держвитрат урядом згідно з розписом попереднього року. Якщо ж в цій схемі будуть збої, в ЦВК є можливість використовувати кредит одного з держбанків, який буде компенсований з держбюджету-2010 після його прийняття.
Глава Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко вважає, що недофінансування ЦВК може стати причиною зриву виборів лише в разі, якщо на те буде політична воля провідних кандидатів. Черненко не відкидає, що після першого туру виборів ЦВК навіть припинить працювати через відсутність коштів, адже "всі члени комісії керуються вказівками "своїх" виборчих штабів".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас