"Ъ": ПФТС підвели до продажу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": ПФТС підвели до продажу

Фондовий ринок
372
Сьогодні учасники асоціації ПФТС в Premier Palace під час загальних зборів асоціації мають намір затвердити умови і порядок входження в статутний капітал ВАТ "Фондова біржа ПФТС" стратегічного інвестора. Єдина офіційна оферта була отримана від Московської міжбанківської валютної біржі 23 жовтня і передбачає купівлю 50%+1 акція ПФТС під час додемісії на 16,01 млн грн.
У переддень зборів асоціації її керівний орган - рада ПФТС - вирішила переглянути список компаній, які зможуть голосувати. 22 грудня рада ПФТС скасувала рішення про виключення з асоціації фондової компанії "Фінекс-Україна". "Представники компанії звернулися до ради і заявили, що не мають наміру зривати або блокувати збори учасників, підтвердивши, що оголошене ними голосування шляхом опитування не відбулося. Враховуючи ці обставини, "Фінекс-Україна" попросила скасувати рішення, що і зробила рада, попередивши їх про те, що повторне порушення статуту спричинить дисциплінарні покарання", - повідомили в прес-службі ПФТС. Оскільки рішення про припинення членства ще 10 торговців цінними паперами, що входили до "ініціативної групи", діяло один тиждень, то з 15 грудня всі вони, за винятком ТОВ "Фенікс Капітал", повернули своє членство. "Фенікс Капітал" отримав право участі в зборах 22 грудня.
Втім, склад асоціації ПФТС, в яку входило 263 торговці цінними паперами, все-таки зменшився. Розглянувши інформацію на 22 грудня про сплату членських внесків, рада ПФТС вирішила виключити з асоціації 37 компаній і банків (компанія "Тект-Брок" потрапила в перелік боржників до вечора). Їм дозволили до 16.00 23 грудня заплатити борг, сформований за I-III квартали (щоквартальний внесок - $250 за курсом НБУ, або близько 2 тис. грн.). Як пояснили в ПФТС, у разі несплати до встановленого часу ці 37 компаній не зможуть голосувати на зборах. В разі погашення боргу протягом одного місяця вони зможуть брати участь в розподілі акцій біржі, відзначила напередодні президент ПФТС Ірина Зоря. Станом на 20.00 вчорашнього дня оплату здійснили 14 учасників.
Члени "ініціативної групи" підтримують рішення ради почистити лави асоціації, відзначаючи, що робити це потрібно було раніше. "Це взагалі наша ідея. Ми пропонували виключити всі компанії, які не платять, а не робити це вибірково", - заявив виконавчий директор "Фенікс Капіталу" Олег Швець. За словами директора "Фінекс-Україна" Ігоря Когута, 23 компанії, що залишились, можуть просто не встигнути погасити заборгованість, а стислі терміни ПФТС ввела, аби "на зборах не було частини незручних голосів".
Передбачити підсумки зборів його учасники не беруться. "Голосування відбуватиметься за дорученнями, тому що це на користь як Ірині Зорі, так і її опонентам", - зазначив генеральний директор ІК Concorde Capital Ігор Мазепа. Кворум зборів - 50% - на вчорашній вечір складав 120 учасників.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас