Питання про витрату частини резервів НБУ на потреби бюджету ще на стадії дискусії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Питання про витрату частини резервів НБУ на потреби бюджету ще на стадії дискусії

Валюта
281
Кінцевого рішення і згоди Міжнародного валютного фонду (МВФ) на використання частини золотовалютних резервів Національного банку України (НБУ), раніше отриманих від МВФ, на потреби бюджету ще немає, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, інформоване про перебіг переговорів з Фондом.
"Україна продовжує консультації з МВФ відносно можливості використання частини ресурсів Фонду, зарахованих раніше в золотовалютні резерви Нацбанку в ході реалізації кредитної програми stand-by, для виконання зовнішніх зобов'язань держави", - сказав співрозмовник агентства.
Він підкреслив, що в будь-якому разі йдеться лише про можливість витрачання цих коштів на погашення зовнішнього державного боргу або оплату імпорту природного газу.
"Йдеться саме про направлення коштів на фінансування для проведення зовнішніх розрахунків, зокрема, для оплати газу, а не на покриття дефіциту держбюджету, як повідомлялося раніше в окремих ЗМІ. Ці кошти не можуть бути використані для внутрішніх бюджетних витрат", - сказало джерело.
І додало, що для ухвалення відповідного рішення радою директорів МВФ необхідне спільне звернення - лист про наміри Мінфіну і Нацбанку про таке використання ресурсів Фонду з резервів НБУ.
"Це все - ще обговорюється. При цьому має бути розрахована і надана МВФ сума, яка може бути використана", - сказав співрозмовник агентства.
Відносно можливості отримати новий транш за програмою stand-by він зазначив, що програма співпраці з МВФ припинена, в основному, через неприйняття держбюджету-2010 і відсутність реальних дій з реструктуризації НАК "Нафтогаз України".
Раніше цього дня прем'єр Юлія Тимошенко повідомила, що в ході переговорів української делегації у Вашингтоні з МВФ на минулому тижні було прийнято рішення, яке дозволить пом'якшити проблеми бюджету без здобуття нового транша МВФ, і воно буде реалізовано до кінця поточного тижня.
Радник українського прем'єра Олександр Гінзбург сказав Financial Times, що рада директорів МВФ може в середу санкціонувати переказ грошей з Нацбанку України на рахунки уряду. "Грошові кошти можуть перейти з центрального банку, якщо МВФ погодиться знизити орієнтир для валютних резервів", - сказав він.
За його словами, стабілізація української валюти і наявність в Нацбанку майже $27 млрд валютних резервів дають можливість піти на такий крок, якщо цьому не перешкодить передвиборне політичне суперництво і Нацбанк, вплив на який роблять опоненти Тимошенко, не відмовиться допомогти уряду.
МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредитів в рамках програми stand-by в розмірі близько $17 млрд. З трьох виділених траншів на загальну суму майже $11 млрд перший у розмірі $4,5 млрд в листопаді 2008 року отримав Нацбанк, проте вже другий, в травні 2009 року, у розмірі $2,8 млрд був поділений навпіл між НБУ і урядом, а третій, в серпні, на $3,3 млрд повністю пішов уряду, аби полегшити виконання бюджету і закупівлі природного газу.
Надання четвертого траншу в розмірі $3,8 млрд було заплановано на листопад за підсумками третього огляду програми. Місія фонду завершила роботу в Києві в кінці жовтня, проте не зробила позитивної заяви про завершення огляду. МВФ неодноразово публічно зазначав, що чекає формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій.
За час після отримання третього траншу уряд України також використовував близько $1,75 млрд за рахунок конвертації отриманих від МВФ в кінці серпня - початку вересня спеціальних прав запозичення в рамках розподілах їх між всіма членами Фонду. В даний час з цього ресурсу, яке український уряд називає доходами бюджету, тоді як МВФ і Нацбанк вважають зобов'язаннями, не використаними залишилося близько $270 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас