Газ в обмін на трубопроводи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ в обмін на трубопроводи

Енергетика
647
Російський "Газпром" і туркменський "Туркменгаз" підписали угоду про внесення змін до довгострокового газового контракту, внаслідок чого постачання туркменського газу до Росії поновляться.
Росія купуватиме в Туркменістану 30 млрд. куб. м газу щороку. "Ми плануємо почати постачання з 1 січня, але не пізніше 10 січня. Постачання здійснюватимуться на основі формули ціни, яка повністю відповідає умовам європейського газового ринку", - повідомив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв.
Туркменістан експортує газ до Росії в рамках угоди від 2003 р., яка діє до 2028 р., проте в квітні цього року постачання урвалися через аварію на туркменському трубопроводі САЦ-4. Причина - вибух 9 квітня 2009 р. на газопроводі Середня Азія - Центр-4. Туркменський уряд звинуватив у аварії Росію, стверджуючи, що "Газпром" різко зменшив відбір газу з трубопроводу у момент падіння попиту на паливо в Європі, унаслідок чого труба тріснула. У червні російська монополія запропонувала Туркменістану зменшити об'єми постачань газу або знизити його вартість. Зупинка експорту до Росії призвела до того, що Туркменістан втрачав близько $1 млрд. на місяць.
Рішення про закупівлю туркменського газу розглядається як поступка Росії. У 2007-2008 рр. "Газпром" купував в Туркменістану більше 40 млрд. куб. м газу на рік, що складає близько 80% всіх постачань з Середньої Азії. У 2009 р. "Газпром" повинен був купити в Туркменістану 50 млрд. куб. м, проте навесні повідомив про намір зменшити обсяги через кризу. За два дні до візиту до Туркменістану президента Росії Дмитра Медведєва і підписань угоди з'явилася інформація, відповідно до якої постачання туркменського газу до Росії повинні були скласти 10-11 млрд. куб. м щороку. Проте туркменській стороні вдалось наполягти на закупівлі Росією значно більшого об'єму.
У зв'язку з тим, що продажі "Газпрому" впали і він не хотів платити Туркменістану $375,5 за 1000 куб. м - за ціною, про яку концерн домовився до обвалу європейського експорту, "Газпром" тепер уже не хоче купувати весь туркменський газ. Ціна, на яку підписувалися торік уряди двох країн, - надто велика для "Газпрому", - говорить Санобар Шерматова, експерт із Центральної Азії і Кавказу. Конкретна ціна туркменського газу, про яку домовилися сторони, не повідомляється, відомо лише те, що вона визначатиметься за погодженою формулою.
Олександр Медведєв зазначив, що Росія і Туркменістан збираються спільно реалізовувати проекти з будівництва Прикаспійського газопроводу і газопроводу "Схід - Захід". Газопровід "Схід - Захід" повинен стати головною сполучною ланкою формованої в Туркменістані системи газотранспортних комунікацій, яка забезпечить можливість транспортування природного газу в різних напрямах. Окрім експортної спрямованості, трубопровід "Схід - Захід" зможе забезпечувати стабільну подачу газу в населені пункти Туркменістану.
Для Росії важливо не втратити такого постачальника, як Туркменістан, який зміцнює свої позиції і має намір в 2010 р. збільшити видобуток газу до 100 млрд. куб. м. Туркменістан, який щороку видобуває більше 75 млрд. куб. м газу, використовував перерву в газових відносинах із Росією для пошуків нових ринків збуту. Ашгабад вже оголосив про плани довести постачання до Ірану до 20 млрд. куб. м на рік із сьогоднішніх 8 млрд. куб. м і запустив 14 грудня новий газопровід Туркменістан -Узбекистан - Казахстан - Китай.
Експерти вбачають в новому договорі "Газпрому" і "Туркменгазу" політичну операцію. Аналітик "Банку Москви" Денис Борисов стверджує, що "Газпрому" не потрібно більше 10 млрд. куб. м туркменського газу . На його думку, закупівля в Туркменістану 30 млрд. куб. м означає, що не відновляться постачання незалежних постачальників газу, що впали в кризу, або "Газпром" скоротить закупівлі в інших країн Середньої Азії. Як вважає пан Борисов, постачання газу розміняні на угоду про партнерство в будівництві трубопроводів.
"Ми не бачимо особливого сенсу в настільки масштабних закупівлях туркменського газу. Представники "Газпрому" заявляли, що перепродаж середньоазіатського газу приносить їм операційний прибуток близько 7-10%. Ми розраховуємо, що на рівні чистого прибутку реекспорт може виявитися навіть збитковим", - говорить старший аналітик ІФК "Метрополь" Олександр Назаров. На його думку, операція може бути продиктована політичними чинниками. "Проте варто пам'ятати, що Росія з точки зору газової політики Туркменістан вже втратила. Через декілька місяців РФ вже не буде монопольним закупником туркменського газу", - стверджує він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас