Мораторій буде жити до євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мораторій буде жити до євро

Аграрний ринок
713
Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроект, який подовжує дію заборони на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2012 р. Експерти вважають, що депутати вдихнули в мораторій нове життя через бажання сподобатися масовому виборцеві перед президентськими виборами. Другий важливий мотив - неготовність парламенту і зацікавлених чиновників змінювати правила гри на ринку землі, що залишається сьогодні в глибокій тіні.
Вчора 344 голосами Рада підтримала в першому читанні законопроект №3425 депутатів-комуністів Олександра Ткаченка, Марини Перестенко і Сергія Гордієнка. Документ вносить зміни в перехідні положення Земельного кодексу, подовжуючи мораторій на купівлю-продаж земельних ділянок сільгосппризначення до 1 січня 2012 р.
Згідно із законопроектом, з 1 січня 2010 р. купівля-продаж землі сільгосппризначення державної і комунальної власності (окрім вилучення ділянок для суспільних потреб), відчуження паїв будь-яким іншим способом і зміна їх цільового використання можливі лише після набуття чинності законів про державний земельний кадастр і про ринок земель, але не пізніше за 1 січня 2012 р. На цей термін продовжена і заборона на внесення права на земельну частку (пай) в статутні капітали господарських товариств.
Причина продовження мораторію - неготовність законопроектів, які повинні регулювати земельні відносини. Автори проекту вважають, що за відсутності відповідних законодавчих і нормативних актів введення вільного користування землею як товаром призведе до соціального конфлікту.
Нагадаємо, парламент регулярно забороняв продаж сільгоспземель з 1992 р., коли був прийнятий Земельний кодекс, ст.17 якого забороняла власникам продавати або відчужувати ділянки впродовж 6 років з моменту отримання прав власності. Востаннє Рада продовжила дію мораторію в лютому ц.р.- до 1 січня 2010 р.- законом про попередження впливу негативних наслідків кризи на розвиток АПК, але Конституційний суд в грудні визнав цей закон неконституційним.
Нагадаємо, згідно із Земельним кодексом, вільний ринок землі не може бути створений до тих пір, поки не будуть ухвалені закони про земельний кадастр і про ринок землі. У 2009 р. Рада ці закони так і не ухвалила. Глава комітету парламенту з аграрної політики Микола Присяжнюк (ПР) сказав "i", що для скасування мораторію необхідно ухвалити також закони про інвентаризацію сільгоспземель і про створення державного земельного іпотечного банку. До речі, за словами глави комітету, після прийняття другого з цих законів держава отримає право скупити 25-30% сільськогосподарських земель "з метою забезпечення продовольчої безпеки країни".
В НУ-НС вважають, що продовження заборони на продаж землі викликане політичними мотивами. Заступник голови комітету Ради з регуляторної політики Ксенія Ляпіна упевнена: "Насправді БЮТ і ПР не зацікавлені в пролонгації заборони на продаж сільськогосподарських наділів, проте відкладають скасування дії мораторію через прийдешні вибори". Раціональніше, на її думку, було б продовжити мораторій на продаж земельних ділянок на три місяці або півроку, зобов'язавши парламент за цей час ухвалити необхідні для його скасування закони.
В свою чергу президент центру ринкових реформ Володимир Лановий упевнений: "Продовження дії мораторію дозволить ще декілька років торгувати землею за тіньовими схемами - наприклад, шляхом переведення аграрних земель в неаграрні або іншим способом". За його переконанням, пролонгація заборони вигідна в першу чергу чиновникам, які займаються розподілом прав на землі. Після набуття чинності закону вони отримають можливість ще декілька років отримувати прибуток від підкилимової торгівлі земельними ресурсами.
На момент підготовки матеріалу в Держкомземі відмовилися коментувати прийняте Радою рішення. У прес-службі комітету дали пораду користуватися інформацією на сайті держструктури, яка повинна була з'явитися ближче до вечора.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас