Центробанк і Мінекономрозвитку передбачають зміцнення російської валюти на два роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанк і Мінекономрозвитку передбачають зміцнення російської валюти на два роки

Валюта
400
Банк Росії не бачить приводів для ослаблення російської національної валюти наступного року.
Про це заявив вчора глава ЦБ Сергій Ігнатьєв. Але він також і не стверджує, що в середньостроковій перспективі рубль зміцнюватиметься.
Однак Міністерство економічного розвитку в опублікованому вчора документі "Основні параметри уточненого прогнозу соціально економічного розвитку на 2010 рік і плановий період 2011 і 2012 років" дало прогноз подорожчання рубля в 2010-2011 роках. В документі наголошується, що за кожен рік рубль може вирости на 10%.
За словами Сергія Ігнатьєва, найближчим часом "курс рубля може з однаковою імовірністю піти вгору і вниз відносно бівалютного кошика".
"Однак тенденції до ослаблення рубля я не чекаю", - обережно заявив він.
Більш однозначний прогноз щодо зміцнення рубля вчора дало Мінекономрозвитку. Спершу воно повідомило, що за підсумками 2009 року курс рубля знизиться не так сильно, як передбачалося: на 5,4% замість 6,4%, заявлених раніше.
Оцінка обмінного курсу долара знижена міністерством на рубль і планується на рівні 31,7 рубля. За наступний рік рубль, згідно із прогнозом міністерства, зміцниться на 9,4- 15,1% залежно від сценарію розвитку світової і російської економіки. У 2010 році долар в середньому може коштувати 28,3 рубля, в 2011 році - 27,8 рубля, а в 2012 році - 27,5 рубля.
"В реальному вираженні рубль може зміцнитися в 2010 році на 13-14%, а в 2012 році майже на 20% перевищити передкризовий рівень 2008 року", - говориться в документі Мінекономрозвитку. Правда, при цьому міністерство розраховує на "збереження високого рівня цін на нафту та інші товари традиційного російського експорту і припинення відпливу капіталу".
Прогнозують підвищення курсової вартості рубля і в Державному університеті - Вищій школі економіки (ДУ - ВШЕ). Згідно із розробленим ними сценарієм розвитку російської економіки в 2010 році, підвищення світових цін на енергоресурси призведе до швидкого зниження бюджетного дефіциту і зростаючого тиску на рубль у бік його зміцнення. Якщо буде реалізований негативний сценарій розвитку світової економіки і світ накриє друга хвиля кризи, то, на думку ДУ - ВШЕ, курс долара до рубля може знизитися навіть до 22 рублів.
Втім, Сергій Ігнатьєв вчора висловив думку, що російська економіка розвиватиметься за позитивним сценарієм і зможе повернутися до докризового рівня вже через півтора - два роки.
Глава ЦБ не виключив, що його відомство вкотре знизить ставку рефінансування ще до кінця цього року. Зазначивши, що в грудні можливий відплив капіталу з російського ринку, чиновник уточнив, що "не вважає це тенденцією". Офіційний прогноз ЦБ із відпливу капіталу з Росії на 2009 рік складає $40 млрд, але, можливо, за словами Ігнатьєва, він не буде виконаний.
Експерти згодні з тим, що ринкова ситуація сприяє зміцненню рубля. "Стабільно високі ціни на нафту сприяють якраз припливу капіталу на російський ринок, що чинить підвищувальний тиск на рубль, - говорить головний економіст ФК "Уралсиб Кепітал" Володимир Тихомиров. - Наш прогноз збігається з прогнозом міністерства: якщо середня ціна на нафту в 2010 році буде вища $70 за барель, то долар може впасти до рівня 28 рублів".
"Крім того, варто зазначити, що Банк Росії вибрав для себе пріоритетним завданням подальше ослаблення інфляції, яке неможливе без зміцнення рубля", - говорить президент Московської міжнародної валютної асоціації Олексій Мамонтов. За словами експерта, 2010 рік при загальній тенденції до підвищення вартості російської валюти буде відмічений високою волатильністю на валютному ринку.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас