Чотири з п'яти найприбутковіших у світі інвестфондів заробляли в Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чотири з п'яти найприбутковіших у світі інвестфондів заробляли в Росії

Фондовий ринок
860
Із п'яти фондів акцій, що показали найкращу в світі прибутковість за останні 10 років, чотири заробляли в Росії. Найприбутковішим виявився шведський фонд East Capital Russia, який обігнав індекс РТС більш ніж удвічі, пише газета "Ведомости".
За оцінкою Morningstar, провідного світового провайдера інформації щодо інвестфондів, з 2000 р. по 15 грудня 2009 р. East Capital Russia приніс інвесторам 1524% доходу (у доларовому еквіваленті). Тобто вклавши $10 000, можна було заробити $152 400. Індекс РТС, на який орієнтується фонд, виріс за той же час на 697%. Друге місце зайняв шведський же HQ Rysslandsfond (962%), 3-є - фінський FIM Russia (906%), 4-е - американський Baring Russia (839%).
Єдиним фондом у першій п'ятірці, що спеціалізується не на Росії, виявився норвезький Odin Maritime управляючої компанії Lars Mohagan (832%) - він працює в секторі морських перевезень. Дев'яте місце в списку 20 фондів займає Swedbank Robur Rysslandsfond (482,93%), 13-е місце - Griffin Eastern European (420,9%).
Прибуток фонду принесли багато компаній, каже партнер East Capital Якоб Грапенгіссер, але особливо він виділяє результати "Магніту". Найбільші збитки принесли інвестиції в ЮКОС, але вкладення фонду диверсифіковані, тож "можна собі це дозволити", відзначає він. У 2010 р. East Capital збільшуватиме прямі інвестиції, вкладення в акції публічних компаній і в сектор нерухомості. Росія зможе вийти з кризи раніше від інших країн Східної Європи, упевнений Грапенгіссер, оскільки вона єдина в регіоні здатна обійтися без зовнішньої допомоги.
Криза вплинула на економіку, але якщо політики зроблять правильні висновки, то це може стати каталізатором реформ і тоді відновлення російського ринку буде одним з найшвидших в Східній Європі. Найпривабливішими для інвестицій Грапенгіссер називає сектори, орієнтовані на роздрібного споживача, наприклад торгівля автомобілями або іпотечне кредитування.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас