Пинзеник: Уряд України на межі неплатоспроможності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пинзеник: Уряд України на межі неплатоспроможності

Казна та Політика
3426
Уряд України за відсутності кредитів Міжнародного валютного фонду (МВФ) не здатний оплачувати витрати державного бюджету у встановлених обсягах, заявив екс-міністр фінансів, глава Фонду підтримки реформ Віктор Пинзеник.
"Уже в січні 2009 року уряд не міг платити. Але замість скорочення витрат дірку закрили боргами. Тепер ми наблизилися до дня похмілля. Те, що прикривалося МВФ, вийшло на поверхню", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
Пинзеник зазначив, що якщо в 2008 році при доходах загального фонду держбюджету 186 млрд грн. соціальні витрати склали 131 млрд грн., то за 10 місяців - відповідно, 121 млрд грн. і 122 млрд грн.
За його словами, дефіцит держбюджету на 23 грудня досяг 88 млрд грн., при цьому брак фінансування на грудень становить 15 млрд грн., а ще на 18,5 млрд грн. зобов'язань надані державні гарантії.
"Дефіцит держбюджету за 11 місяців - 9,6% ВВП, а за підсумками року він перевищить 10% ВВП", - підкреслив екс-міністр фінансів. Він додав, що разовим є лише фінансування рекапіталізації банків на суму близько 21 млрд грн., тоді як весь інший дефіцит - базовий.
"Супутник дефіциту - це зростання боргу. За 9 місяців цього року держборг виріс з 189 млрд грн. до 280 млрд грн., тобто він збільшувався на 10 млрд грн. щомісячно", - сказав Пинзеник.
За його словами, якщо в держбюджеті-2008 на виплату відсотків із держборгу було передбачено 3,8 млрд грн., то в проекті держбюджеті-2010 - вже 22 млрд грн.
В цих умовах, вважає екс-міністр фінансів, кредити МВФ перетворилися на наркотик, який не вирішує проблему. "Корисно, якщо кредитів не буде, тоді країна швидше видужає", - заявив Пинзеник.
Він підкреслив, що в результаті життя під гаслом "нам би день прожити" в Україні зруйнована макроекономічна культура й існує небезпека, що для закриття дірок уряд знов спробує вдатися до інструменту 90-х - емісійного покриття дефіциту держбюджету. Як приклад він привів голосування в парламенті про виділення 9,8 млрд грн. на Євро-2012 за рахунок емісії Нацбанку.
Водночас Пинзеник висловив сподівання, що під тиском суспільства така політика не зможе проводитися довго. "Наступного року країна отримає розв'язку", - спрогнозував екс-міністр фінансів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас