РФ та Польща зможуть укласти новий контракт на постачання газу не раніше лютого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ та Польща зможуть укласти новий контракт на постачання газу не раніше лютого

Енергетика
154
Доповнення до міжурядової угоди, а також новий розширений контракт на постачання російського газу до Польщі, можуть бути підписані не раніше лютого наступного року, повідомила польська газета Dziennik.
За даними видання, з середини січня (після завершення новорічних канікул) до початку лютого сторонам належить провести черговий раунд переговорів для обговорення питання про ставку транзиту газу через Польщу.
"Очевидно, що контракт на постачання 10,3 млрд кубометрів газу до Польщі не буде підписано цього року. Як ми з'ясували, найбільш реалістично це буде в лютому 2010 року. Водночас PGNiG може бути вимушений закрити газовий кран для крупних промислових споживачів", - пише Dziennik.
На цю інформацію у вівторок вже відреагував PGNiG, заявивши, що його ПСГ заповнені на 80%, в них зберігається 1,6 млрд кубометрів газу. Їх максимальна добова продуктивність становить 34,5 млн кубометрів при тому, що вжиток в країні взимку складає 55 млн кубометрів на добу, пише польська преса.
Як пояснює Dziennik, каменем спотикання є питання взаємин в газотранспортному СП EuRoPol Gaz, котрий володіє польською ділянкою газопроводу "Ямал-Європа". Dziennik стверджує, що PGNiG отримала від польського уряду директиву добитися від "Газпрому" 300 млн злотих (більше $100 млн) доплати за транзит газу в минулі роки. Крім того, пише видання, сторони знов можуть обговорити ставку тарифу, не дивлячись на те, що раніше повідомлялося, що в ході останнього раунду переговорів на початку грудня це питання було погоджене.
Віце-прем'єр - міністр економіки Польщі Вальдемар Павляк заблокував підписання міжурядової газової угоди доки сторони на корпоративному рівні не вийдуть на документи, що юридично зобов'язують. З іншого боку опозиція побоюється, що якщо до статут у EuRoPol Gaz будуть внесені зміни, як того вимагає російська сторона, Польща втратить контроль в СП.
Як повідомлялося, згідно із підписаним у 1995 році міжурядовим документом, постачання російського газу до Польщі вже в 2010 році повинні були досягти 14 млрд кубометрів. Проте польська сторона наполягала, щоб об'єми постачань були зменшені - в 2003 році було вирішено, що обсяг постачань російського газу до 2014 року складе 8 млрд кубометрів на рік, а з 2015 по 2022 рік - по 9 млрд кубометрів на рік.
Після зменшення обсягів газу, що купується в "Газпрому", Польща почала купувати газ в Україні: в Eural Trans Gas і НАК "Нафтогаз України". Пізніше цей контракт був передано трейдеру RosUkrEnergo. З початку року українська сторона відмовилася піднімати зі своїх ПСГ газ для виконання RosUkrEnergo своїх експортних контрактів, і PGNiG почала переговори з "Газпромом", аби компенсувати брак обсягів газу.
Тепер Польща просить збільшити постачання до 10,27 млрд кубометрів на рік і продовжити контракт на постачання газу з 2022 до 2037 року.
Паралельно сторони мають намір змінити умови роботи спільного підприємства EuRoPol Gaz, що володіє польською частиною газопроводу Ямал-Європа. Національні газові монополісти "Газпром" і PGNiG домовилися, що їх частки збільшаться з 48% до 50%. Зміниться і тарифна політика СП - тариф повинен забезпечити підприємству запас фінансової стійкості і невеликий гарантований прибуток.
Вживання газу кожен рік в Польщі складає близько 13,7 млрд кубометрів, з яких приблизно 30% забезпечується за рахунок власного видобутку. У 2008 році ТОВ "Газпром експорт" експортувало до Польщі 7,9 млрд кубометрів російського газу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас