Кредити можна не платити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити можна не платити

Кредит&Депозит
9836
Виплата кредиту незабаром може стати невигідним і необов'язковим заходом. Народні депутати збираються дозволити позичальникам викуповувати свою ж проблемну заборгованість перед банками у колекторів за мізерними розцінками: відповідний законопроект вже внесений до Верховної Ради і має високі шанси на ухвалення. Причому права фізичних осіб будуть виписані так, що колекторські компанії не зможуть відмовити їм у продажу боргу: знехтувані банками громадяни без особливих зусиль зможуть відсудити у них свою заборгованість.
У Верховній Раді минулого тижня був зареєстрований законопроект №5434, що вносить зміни до Цивільного кодексу. Згідно з ним після продажу фінустановою проблемної кредитної заборгованості колекторським компаніям позичальники-фізособи мають право викупити свій борг. Зробити це вони можуть за ціною, яку сплатив за кредит колектор. Відповідно до документа, якщо останній відмовить позичальникові у продажу його кредиту, то той має право звертатися з позовом до суду і вимагати перевести борг на себе.
"Практично будь-який позичальник і сам би відкупив власний борг, але банкам не цікаво возитися з масою фізосіб. Якщо фінустанова, яка є кредитором за кредитним договором, згодна продати борг за цим договором за 1%, то чом би боржникові за таким договором не дати можливість самому придбати цей борг за такою ж ціною?" - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.
Опитані колектори негативно оцінили пропозицію народних обранців. "Новації носять популістський характер і політично доцільні перед майбутніми виборами. Проте такого роду зміни зовсім неефективні й негативні", - підкреслює директор юридичного департаменту колекторської компанії "Служба стягнення заборгованості" Микола Бородай.
"Прийняття даного законопроекту негативно позначиться на платіжній дисципліні боржників. Вводити ці правила є сенс на рівні банку. Наприклад, перед продажем заборгованості він сповіщає боржників про таке рішення і пропонує викупити борг", - говорить директор колекторської компанії CredEx Сергій Демінський.
Колектори відзначають великий інтерес до ініціативи з боку позичальників. "Першого ж дня після появи в пресі інформації про потенційну можливість викупу фізособами свого боргу за мізерну ціну в call-центри колекторських компаній почали масово надходити телефонні дзвінки від боржників. Примітно, що значна їх частина припала на тих, хто фінансово ще здатний виконувати свої кредитні зобов'язання, але шукає будь-який спосіб позбутися від них", - повідомив "ДС" директор "Європейського агентства з повернення боргів" Олександр Ільчук.
Законопроект захищає права населення, а тому більшість опитаних експертів "ДС" вважають, що він може бути прийнятий Верховною Радою в нинішній редакції. За даними колекторів, в разі прийняття документа своїм новим правом скористаються від 10 до 20% проблемних позичальників (залежно від вартості кредитів), кількість яких продовжить активно зростати.
"За нашими оцінками, станом на грудень загальний обсяг переданої в роботу колекторським компаніям проблемної заборгованості склав близько 8 млрд грн., близько 3 млрд грн. з них - це заборгованість, викуплена колекторами. У 2010 році ми прогнозуємо продовження збільшення обсягів колекторського ринку до 12-15 млрд грн." - відзначив Олександр Ільчук.
В поточному році колекторські компанії викуповували у банків лише беззаставні кредити, в наступному, на думку експертів, відбудуться перші придбання проблемної заборгованості, забезпеченої заставами. Очікується, що в 2010 р. фінансисти почнуть позбуватися від портфелів проблемних автокредитів.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас