Китай прогнозує зростання ВВП у 2009 р. на 8% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай прогнозує зростання ВВП у 2009 р. на 8%

Казна та Політика
127
Уряд Китаю прагнутиме до зростання економіки на 8% наступного року, не дивлячись на те, що його чекає складне завдання - зміцнення внутрішнього вжитку заради зростання, повідомив Reuters представник уряду.
В заяві Лі Ічжона, міністра промисловості і інформаційних технологій, вперше публічно згадується про офіційне цільове зростання наступного року.
Пекін і раніше встановлював орієнтир в 8%, навіть в ті часи, коли економіка зростала на 13%, тому його повинні сприйняти не як зобов'язання, а, швидше, як керівництво для формування політики.
"Згідно із планом на економічне зростання у 8%, прийнятим центральним урядом, ми плануємо, що промислове виробництво підвищиться приблизно на 11%", - сказав Лі на робочій конференції, запис якої був розміщений на сайті міністерства.
Нагадаємо, на початку року Китай спровокував стрибок банківського кредитування, здійснивши масштабну програму стимул-реакцій для підтримки зростання. Таким чином уряд планує провести жорсткі структурні реформи спрямовані на звільнення економіки від експортної залежності і пов'язаних з нею інвестицій. Лі Ічжона підтвердив, що уряд має намір збільшити вжиток так, щоб він стало двигуном економічного зростання, проте зазначив, що буде складно знайти для цього нові способи після введення в поточному році безлічі заходів, спрямованих на підвищення попиту на автомобілі і побутову техніку.
Між тим, аналітик Центробанку Цзяо Цзіньпу звернув увагу на більш важливу проблему - економічний перегрів - швидке зростання вужчого показника грошової маси - агрегату M1, як доказ швидкого припливу грошей.
Цей показник виріс в листопаді на 34,6% в річному обчисленні, тоді як ширший показник грошової маси - агрегат М2 - виріс на 29,7% "Судячи із прискореної циркуляції грошей, скоро почнеться наступний етап економічного перегріву", - вважає Цзяо.
Економісти чекають, що третя в світі економіка наступного року зросте майже на 9% після підвищення більше ніж на 8% у 2009 році. У перші три квартали ВВП країни виріс на 7,7% в річному обчисленні, і відтоді зміцнився ще більше.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас