Казахстан розраховує після створення Митного союзу з РФ збільшити транзит нафти через Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан розраховує після створення Митного союзу з РФ збільшити транзит нафти через Україну

Енергетика
159
Казахстан розраховує після створення Митного союзу з Російською Федерацією і Білоруссю збільшити транзит нафти територією України, повідомив посол Казахстану в Україні і Молдові Амангельди Жумабаєв в інтерв'ю виданню "Економічні вісті".
"Поставки нафти і нафтопродуктів по залізницях нам зараз дешевше здійснювати через російські порти на Балтиці, ніж через Одесу, через вигідніші (протекціоністські) тарифи, пропоновані росіянами. Хоча відстань до Одеси ближча. А завдяки Митному союзу транспортні тарифи вирівняються. І постане питання: навіщо везти за тридев'ять земель?", - сказав посол.
Зараз РФ пропонує протекціоністські тарифи для транспортування вантажів в російські порти.
При цьому Жумбаєв звернув увагу, що рішення цього питання багато в чому залежатиме від того, який тариф Казахстану запропонує Україна.
Посол зазначив, що Митний союз, який, згідно із підписаним трибічним документом між РФ, Казахстаном і Білоруссю, повинен почати діяти з 1 січня 2010 року, дозволить збільшити товарообіг між країнами.
"Цьому сприятиме відміна митного контролю на наших внутрішніх кордонах", - пояснив посол.
За словами Жумабаєва, економічний ефект від створення Митного союзу для РФ оцінюється в $400 млрд, для Білорусі і Казахстану - більш ніж в $16 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас