Уряд зміцнює гарантії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд зміцнює гарантії

Казна та Політика
861
В 2010 р. влада, не дивлячись на кризові явища у вітчизняній економіці, планує залучити не менше $7 млрд. інвестицій в стратегічні проекти. Для цього планується провести 42 роуд-шоу, запропонувати інвесторам вже готові проекти і надати державні гарантії. Але чи не ляжуть проекти під сукно після виборів - ніхто не береться прогнозувати.
На найближчому засіданні Кабміну буде винесено на затвердження пакет стратегічних програм, що складається з десяти проектів. Відповідальним за організацію інвестиційного клімату і залучення коштів в українську економіку призначений "Укрзовнішінвест".
Більшість проектів інфраструктурні, частина - енергетичні, декілька транспортних проектів. На думку авторів, суть проектів в тому, що вони є дуже масштабними і малопривабливими для приватного інвестора, який цікавиться вкладенням коштів в Україну. Окупність цих проектів - до 22 років. Держава, розуміючи це, має намір запропонувати інвесторам сприяння в частині надання земель, спрощення дозвільної процедури шляхом створення "єдиного вікна".
"Більшість інвесторів, присутніх сьогодні в Україні, переслідують не вигоду від отримання прибутку, а просто забезпечують присутність на ринку, аби не витрачати гроші на входження до України після кризи. Ми розуміємо, що законодавчі зміни, які ми могли б прийняти для поліпшення інвестиційного клімату, не дали б системних змін і протягом року", - заявив радник прем'єр-міністра з іноземних інвестицій, народний депутат від фракції НУ-НС Владислав Каськів.
Планується, що зі всіх вибраних проектів буде підготовлена технічна документація, достатня для початку роботи проекту. Після цього намічається проведення 42 роуд-шоу, на яких Україна представлятиме готові проекти і шукатиме під них інвесторів. Крім того, в червні має бути проведений Національний інвестиційний форум, а також протягом року забезпечуватиметься просування інвестиційних можливостей України в ключових регіонах світу за допомогою ЗМІ (промо-ролики, статті, прес-тури). "Головна проблема інвестора, який хоче вкласти кошти в Україні, - відсутність готових проектів для інвестування. Саме тому ми плануємо створити біржу проектів, де будуть зосереджені всі інвестиційні проекти, аби будь-який інвестор міг з ними ознайомитися і прийняти рішення про інвестування", - зазначив глава "Укрзовнішінвест" Сергій Таран.
Досвід інших країн, які в останні декілька років створили структури, подібні "Укрзовнішінвесту", що займаються залученням прямих іноземних інвестицій, показують, що протягом двох років від створення структури приплив інвестицій збільшився удвічі (Польща, Румунія, Туреччина).
Але це починання може стати заручником політичних виборів. Недивно, що стратегічні проекти відбиралися в поспіху. 2 грудня було опубліковано розпорядження Кабінету міністрів, що зобов'язало "Укрзовнішінвест", створити робочу групу і надати список стратегічних проектів на 2010 р. до 20 грудня. Бажання Кабміну скоріше затвердити проекти найімовірніше пов'язане з майбутніми виборами, результат яких невідомий, як невідомо і те, чи доведеться нинішньому уряду зайнятися реалізацією цих проектів в 2010 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас