"Ъ": "Українська страхова група" налагодила дочірні відносини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Українська страхова група" налагодила дочірні відносини

1049
Система розкриття інформації Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку в п'ятницю повідомила про перехід 37,9% акцій СК "Українська страхова група" (УСГ) до компанії TBIH Financial Services Group NV (TBIH), 60% якої належить австрійській Vienna Insurance Group (VIG). "15 грудня відбулася оборудка купівлі-продажу 38% акцій. Тепер ми повністю компанія з іноземним капіталом", - підтвердив голова правління СК УСГ Павло Нельга. 14 листопада 2007 року Василь Горбаль підписав угоду про продаж 62% акцій СК за $44-60 млн. За підсумками оборудки компанія TBIH сконцентрувала пакет 99,9% акцій УСГ. Фактичним власником цього пакету СК був Василь Горбаль.
Опціон з продажу пакету, що залишився в українських акціонерів, був розрахований на строк до п'яти років - до 2013 року. "За домовленістю передача мала статися пізніше, але українські акціонери вирішили, що їм неперспективно брати участь в статутному капіталі компанії", - відзначив Нельга, відмовившись назвати суму угоди. Василь Горбаль відмовився коментувати умови угоди. "З усіх питань мого непрофільного бізнесу звертайтеся до Павла Нельги", - заявив він.
Експерти називають оборудку вдалою як для продавця, так і для покупця. "Опціон дворічної давності може передбачати вартість УСГ на рівні 2 мультиплікатори від премій. Зараз при окремому договорі ціна коливалася б на рівні 0,5 мультиплікатора від премій", - вважає віце-президент інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов. Таким чином, з урахуванням премій за 2007 рік вартість 38% акцій УСГ може складати $27-34 млн.
Викуп частки українського партнера - логічний крок. Це другий випадок, коли іноземний інвестор купує 100% українського страховика. "Часто в компанії бувають конфлікти між новими і старими акціонерами в баченні стратегії розвитку. З погляду управління СК це правильний крок австрійців", - упевнений голова правління СК "Універсальна" Олексій Музичко. У 2004 році російська СК ІНГО придбала 100% СК "Остра-Київ", перейменувавши її потім в "ІНГО Україна".
В кінці минулого тижня глава правління Kardan Financial Services NV (власник 40% TBIH) Ніссим Зарфаті повідомив, що компанії TBIF і TBIH вкладуть в 2010 році в розвиток ВіЕйБі Банку і УСГ не менше $50 млн, а інвестиції в СК здійснюватимуться спільно з VIG. При цьому він відзначив, що стратегія розвитку УСГ передбачає входження компанії в 2010 році до трійки найбільших. "Багато компаній ставлять собі такі ж плани. Є п'ятірка, яка давно лідирує і не збирається йти звідти. За підтримки акціонерів можна увійти до числа лідерів за 5 років", - вважає Музичко. А голова правління СГ ТАС Дмитро Грицута вважає, що увійти до трійки УСГ зможе лише при злитті трьох СК: УСГ, "Княжа" і "Глобус". Загальний збір премій компаній склав 432,986 млн грн., що гарантує об'єднанню 2-е місце в рейтингу.
Микола Максимчук, Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас