"Ъ": Побутова техніка попрацює з митницею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Побутова техніка попрацює з митницею

1355
В кінці минулого тижня на закритій нараді керівництва Держмитниці з представниками торговельних мереж з продажу побутової техніки і електроніки, а також компаній-виробників обговорювалася проблема сірого імпорту. Внаслідок кризи обсяг ввезення побутової техніки та електроніки, зокрема, холодильників, пральних машин, телевізорів і ноутбуків, за даними Держмитниці, за 11 місяців знизився більш ніж удвічі - з 3,919 до 1,393 тис. шт.
Це призвело і до скорочення надходжень до бюджету - з 840 млн грн. до 477 млн грн. Тому по аналогії з автомобільним ринком і ринком мобільних телефонів митники мають намір "вибілити" імпорт побутової і електронної техніки. За оцінками віце-президента профільної асоціації Олександра Громика, "сірий" імпорт складає 50% загального обсягу ввезення даної продукції. "Набула поширення так звана схема 'під шлагбаум': через митницю заходять фури, які ніяк не оформляються, а за $20-25 тис. пропускаються через кордон", - розповідає Олександр Громико, уточнюючи, що такий товар реалізується в Україні на 15-20% дешевше від офіційно ввезеного.
Однією зі схем протидії "сірому" ввезенню є відкриття митних ліцензійних складів в Україні представництвами вендорів. Виробник самостійно може регулювати ввезення побутової техніки в країну, здійснювати його митне оформлення і продавати дистриб'юторам і торговельним мережам за гривню. "Нам вигідно буде працювати, оскільки виключаються валютні ризики, курсова різниця буде покладена на виробника", - пояснив топ-менеджер одного з найбільших роздрібних операторів на ринку побутової техніки.
За схемою ліцензійного складу в Україні працюють тільки LG, Philips і Rowenta. Але, за словами пана Громика, з 1 березня Samsung також має намір відкрити в Україні ліцензійний склад, з якого реалізовуватиметься "біла" техніка, доки "митниця на кордоні не наведе порядок". "Зацікавленість в створенні такого складу висловив на нараді і представник Sony", - додав він. Директор департаменту управління ланцюгами постачань LG Electronics Ukraine Костянтин Макуха відзначив, що його компанія щодня стикається з проблемами на кордоні - тотальний огляд вантажів і неможливість митного оформлення в місці доставки товару гальмують процес. "З сьогоднішнього дня у вас таких проблем не буде", - пообіцяв на нараді глава Держмитниці Анатолій Макаренко.
Глава наглядової ради компанії "Фокстрот. Техніка для дому" Валерій Маковецький упевнений, що якщо схема зі складами буде реалізована, то держбюджет відразу ж додатково отримає 1 млрд грн. "Це мінімум. Наприклад, лише по мобільних телефонах після початку боротьби з 'сірими' схемами ми додатково отримали 490 млн грн." - сказав Макаренко.
За словами президента Unitrade Group Володимира Колодюка, відкриття митних складів не лише значно скоротить частку "сірого" ринку і підвищить митні відрахування до бюджету, але і створить відносно рівні умови гри для всіх представників IT-рітейлу. Керівник підрозділу по роботі з ключовими клієнтами LG Electronics Ukraine Катерина Паутова відзначає, що після відкриття ліцензійного складу продукція її компанії подорожчала на 10-15% в порівнянні з конкурентами. Втім, за її словами, якщо раніше мережі шукали товар дешевше, то зараз вони готові купувати дорожче, але в гривні і офіційно. Представники торговельних мереж не відкидають подорожчання товару, але мають намір домовлятися з постачальниками про зниження цін за рахунок заводського прибутку.
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас