"Ъ": Банкам прописали спрощену процедуру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банкам прописали спрощену процедуру

1181
Відповідно до постанови НБУ №683, зареєстрованої в Мін'юсті 10 грудня, якою вносяться зміни до "Положення про особливості реорганізації банків за рішенням їх власників", кредитні установи можуть проводити реорганізацію без ліквідації юридичної особи і дострокового задоволення вимог кредиторів. На відміну від реорганізації шляхом злиття, приєднання, розділення і виділення, в разі зміни форми власності банки не повинні письмово повідомляти про своє рішення кредиторам і публікувати оголошення в пресі. Нагадаємо, згідно з законом "Про акціонерні товариства", до 29 квітня 2011 року всі банки мусять реорганізуватися в публічні акціонерні товариства.
Учасники ринку вважають, що зміна полегшить процедуру реформування. "Нацбанк хоче, щоб всі акціонерні товариства швидше стали публічними, але необхідність повідомлення кредиторів затягує процес. При випуску цінних паперів у кредиторів є право дострокового пред'явлення зобов'язань, хтось може розглядати зміни форми власності як привід для пред'явлення зобов'язань, хоча, як правило, такого не трапляється", - розповів віце-президент Альфа-банку Роман Шпек. Його підтримав перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін: "Нацбанк зробив правильно, давши банкам незалежність від волі акціонерів і спростивши всі процедури. Деякі банки досі не перейшли у відкриті товариства, тому Нацбанк прискорює процес, щоб потім не довелося їх ліквідовувати".
Зміну законодавства потрібно було проводити раніше, тому що реорганізація була однією з основних умов рекапіталізації державою проблемних кредитних установ. "Ця постанова запізнилася, бо однією з причин того, що уряд вирішив не рекапіталізувати Укрпромбанк, стала відмова банку змінити свою форму власності. Якби це сталося, зараз ситуація в банку могла бути менш болючою", - вважає почесний президент рекапіталізованого державою Укргазбанку Василь Горбаль. Раніше тимчасовий адміністратор Укрпромбанку Костянтин Раєвський повідомляв, що причиною відмови реорганізації банку з ТОВ в ПАТ стала дуже складна процедура, яка могла тривати до півроку, а також необхідність враховувати претензії всіх кредиторів, що вважали себе ущемленими.
Експерти відзначають, що постанова також допоможе захистити банки від можливих махінацій. "У банківському середовищі я не чув про зловживання при зміні форми власності, але в бізнесі часто-густо реорганізація підприємства викликає масу проблем і стає предметом для позовів при рейдерських захопленнях", - відзначив пан Горбаль.
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас