"Ъ": Євросоюз відкриває Україні доступ до свого ринку електроенергії та газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Євросоюз відкриває Україні доступ до свого ринку електроенергії та газу

Енергетика
1178
В хорватському Загребі Рада міністрів Євросоюзу одноголосно ухвалила рішення про вступ України і Молдови до Енергетичної співдружності. Зараз в організацію входить 21 країна, а її завданнями називаються сприяння в залученні інвестицій в енергетичну галузь країн-учасниць співдружності. Згідно з Брюссельською декларацією, підписаною в кінці березня Україною і Єврокомісією, остання зобов'язалася сприяти в залученні кредиту на $2,57 млрд на реконструкцію і модернізацію української газотранспортної системи від європейських банків. Але кредит поки не виділений.
"Країна отримує можливість участі у внутрішньому ринку електроенергії і газу ЄС і користуватиметься всіма перевагами європейського енергоринку з позицій рівноправного учасника", - кажуть в Мінпаливенерго. Крім того, це має важливе значення для інтеграції України в ЄС, додає представник президента з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський. Потенційно за рахунок входження в співдружність Україна може збільшити експорт електроенергії в ЄС на $300-500 млн на рік, відзначають в Мінпаливенерго. Але для цього країна має приєднатися до Об'єднаної європейської енергосистеми (UCTE). "Енергетична співдружність не приймає остаточного рішення в ЄС. Це структура, яка носить допоміжний, технологічний характер, - це інтелектуальний центр ЄС в енергетичній сфері", - пояснює член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима (БЮТ).
Та остаточне приєднання України до співдружності відбудеться лише після того, як країна подолає наявні розбіжності між її законодавством і законодавством ЄС про газовий ринок. Зокрема, українське законодавство щодо діяльності на ринку газу має відповідати директиві ЄС №55 від 2003 року, що передбачає створення незалежного оператора з транзиту газу і рівний доступ операторів до газової інфраструктури. Олександр Гудима вважає, що необхідно розділяти членство України в Енергоспівдружності на електроенергетичний і газовий ринки: "Україна експортує в країни Європи електроенергію, вироблену Бурштинською ТЕС, тому в цій сфері ми вже давно відповідаємо стандартам Євросоюзу, чого не можна сказати про газовий сектор".
Тим не менше, входження України до Енергоспівдружності дозволить збільшити надійність постачань енергоносіїв в ЄС і знизити ризики конфліктів, зокрема з "Газпромом", сказав провідний експерт Центру ім. Разумкова Володимир Омельченко. Олександр Гудима нагадує, що приєднання України до європейського ринку енергоресурсів робить можливим перенесення продажу російського газу з польсько-німецького на російсько-український кордон. "Для цього необхідно лише консолідувати позиції України і Євросоюзу як країн-споживачів і країн-транзитерів російського газу", - відзначає він. Богдан Соколовський вважає, що вже в 2010 році для цього можуть бути створені всі необхідні технічні умови.
Втім, в НАК "Нафтогаз України" відзначають, що перенесення продажу російського газу на російсько-український кордон можливе лише в разі перегляду договорів між країнами-споживачами газу і "Газпромом". У російській монополії вчора від коментарів відмовилися. Але раніше підписання Брюссельської декларації викликало жорстку критику російського прем'єра Володимира Путіна, який попередив, що в разі її реалізації Москва перегляне відносини з європейськими інвесторами в російській енергетиці і знизить закупівлю газотранспортного обладнання в ЄС.
Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас