"Ъ": ЄЕП запрацює з 2012 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": ЄЕП запрацює з 2012 року

347
Президенти Росії, Казахстану і Білорусі домовилися створити єдиний економічний простір 1 січня 2012 року. Про це йдеться в спільній заяві, ухваленій 19 грудня за підсумками неформального саміту глав держав-учасниць Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) в Алма-Аті.
"Ми є прихильниками подальшого поглиблення інтеграційних процесів на просторі ЄврАзЕС і як наступну мету підтверджуємо наше прагнення до формування не пізніше 1 січня 2012 року єдиного економічного простору Республіки Білорусь, Республіки Казахстан і Російської Федерації", - підкреслюється в документі.
Підписаний під час зустрічі президентів трьох країн план дій передбачає розробку і підписання протягом 18 місяців 20 першочергових міжнародних договорів, прийняти які передбачається двома пакетами. "Перший пакет складається з 14 міжнародних договорів, що встановлюють правові основи єдиної макроекономічної політики і необхідних умов, що передбачають створення, для забезпечення свободи руху капіталу і робочої сили, реалізації єдиних принципів і правил регулювання діяльності суб'єктів природних монополій і єдиних правил конкурентної політики", - заявив перший заступник прем'єр-міністра Казахстану Умірзак Шукєєв.
За інформацією ІА Kazakhstan today, підписати перший пакет документів планується до кінця 2010 року, а ввести в дію - до 1 липня 2011 року. Другий пакет документів складається з шести міжнародних договорів, що визначають загальні принципи валютної політики і що забезпечують необхідні умови доступу до послуг природних монополій у сфері електроенергетики, залізничного транспорту, транспортування нафти і газу. Підписати його планується до 1 липня 2011 року. Крім того, планом передбачається протягом 2010-2011 років на основі єдиних принципів і правил у сфері технічного регулювання розробити 38 технічних регламентів ЄврАзЕС.
За даними Держкомстату, Росія, Казахстан і Білорусь є ключовими торговельними партнерами України. За підсумками січня-жовтня поточного року експорт українських товарів у ці три країни склав $8,87 млрд (28% від всього обсягу українського експорту), а імпорт з цих країн до України - $12,85 млрд (35,8%). "З погляду доступності ринків цих країн для української продукції - а для нас цей ринок збуту української продукції металургії і машинобудування дуже важливий - уніфікація торговельних норм має сприяти торгівлі", - упевнений заступник голови комітету Верховної ради з питань податкової і митної політики Костянтин Бондарєв (БЮТ).
Разом з тим до вступу країн-членів ЄЕП до Світової організації торгівлі (СОТ) можлива поява нових складнощів для українських виробників. "У короткостроковій перспективі можливі втрати, оскільки українські товари стануть менш конкурентоспроможними на ринку ЄЕП в порівнянні з товарами країн-членів цього об'єднання. Проте якщо ці країни реалізують свої плани вступу до СОТ і вступатимуть туди як окремі держави, а не єдине ціле, таке становище буде недовговічним", - відзначає заступник голови комітету Верховної ради з питань економічної політики Ірина Акімова (Партія регіонів).
З такою оцінкою погоджується аналітик ІК BG Capital Володимир Нестеренко: "Цілком можливо, що як мінімум Росія до 2012 року стане членом СОТ - і тоді утворення ЄЕП несуттєво вплине на умови торгівлі з Україною. Якщо цього не станеться - зміни можливі, але поки про них говорити складно - багато в чому це визначатиметься не економічними, а політичними чинниками", - вважає експерт.
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас