Меркель допоможе Греції у разі дефолту в обмін на "жорсткі вимоги" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель допоможе Греції у разі дефолту в обмін на "жорсткі вимоги"

Казна та Політика
713
В країнах ЄС чекають ще одного дефолту: на межі банкрутства виявилась Греція. Місцеві газети побоюються, що умови, які була змушена прийняти Ірландія, грецькій державі здадуться "вельми м'якими".
Німеччина розробляє програму екстреної фінансової допомоги Греції в тому випадку, якщо Афіни зіткнуться з небезпекою дефолту через зростання зовнішнього боргу, пише в неділю афінська газета "Неа" із посиланням на джерела в ЄС, повідомляє РІА "Новости".
"Канцлер Німеччини Ангела Меркель вирішила допомогти Греції в разі, якщо та не зможе виплачувати державний борг і залучати кошти з міжнародних ринків, тобто, просто кажучи, виявиться на межі банкрутства", - пише газета.
Обсяг і спосіб надання допомоги видання не уточнює.
Греція планує на поточний рік бюджетний дефіцит 12,7% ВВП, вчетверо більше, ніж це дозволено правилами єврозони. Крім того, Греція з населенням 11 мільйонів має сукупний борг 300 мільярдів євро - втричі більше, ніж в 80-мільйонної Німеччини, яка є найбільшою економікою єврозони.
Німеччина давала зрозуміти близько року тому, що не дозволить грецькій економіці, що становить близько 3% єврозони, впасти під тягарем боргів. Проте з тих пір борги Греції збільшилися на 80 мільярдів євро, або на 30% ВВП, а офіційні особи Німеччини не квапилися з повторенням своїх пропозицій.
ВВП Греції скоротився в III кварталі на 0,4%, за уточненими даними.
За даними "Неа", рішення про стабілізаційну допомогу в разі подальшого погіршення ситуації було прийняте Берліном після того, як в грудні провідні рейтингові агентства знизили суверенний рейтинг Греції, що викликало різке падіння курсу євро до долара США з піку 1,51 до приблизно 1,43 долара за євро.
"Про допомогу, яка буде надана Греції в обмін на дотримання тяжких умов... вже проінформовані в Брюсселі і в Європейському центральному банку", - пише видання.
За інформацією газети, від Афін зажадають різкого скорочення бюджетних витрат, включаючи, ймовірно, відмову від зростання зарплат, припинення найму в держсекторі на невизначений термін, реформу страхової системи. У цих умовах рішучі заходи, прийняті Ірландією для скорочення бюджетного дефіциту, здадуться Греції вельми м'якими, зазначає "Неа".
Лівоцентристський уряд Греції, що прийшов до влади в жовтні поточного року, оголосив програму стабілізації економіки, яка включає "замороження" зарплат вище 2 тисячі євро, скорочення виплат на 10% і низку інших заходів зі зменшення витрат.
Ця програма не переконала ринки - падіння євро продовжилося, відсоток з грецьких облігацій підвищився, а рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) услід за суверенним рейтингом Греції знизило рейтинги провідних грецьких банків.
На думку європейських аналітиків, причиною сьогоднішньої ситуації в Греції є багаторічний період споживання за рахунок позик і м'якої фіскальної політики. А вихід з безвиході - в тому, аби зменшити дефіцит бюджету 2010 року з 12,7% хоч би до 9,1. Уряд Греції активізував полювання за тими, хто ухиляється від сплати податків, але крупним скороченням витрат доки не зайнялися.
Також європейська преса нагадує, що ще до введення євро керівництво федерального банку Німеччини застерігало про небезпеку приєднання до єврозони країн Південної Європи. Проте політичні міркування тоді запанували над економічними, і Греція, сумнозвісна бухгалтерськими хитрощами, увійшла до єврозони.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас