Мінськ відкидає претензії Москви з приводу постачань електроенергії в Білорусію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінськ відкидає претензії Москви з приводу постачань електроенергії в Білорусію

Енергетика
202
ДВО "Бєленерго" спростувало заяви про неузгоджений транзит електроенергії по російській лінії до Білорусії з третіх країн.
"Такого механізму немає", - заявили агентству "Інтерфакс-Захід" в п'ятницю в компанії.
Там пояснили, що Білорусія купує українську електроенергію, яка поставляється в країну по лініях, що безпосередньо зв'язують дві країни. Представник об'єднання уточнив, що "це - дві лінії 330 кіловольт, досить потужні для того, щоб забезпечити необхідний пропуск електроенергії".
Він додав, що окрім цих ЛЕП, є ще лінії 10 кВ, по яких йде електрика з білоруської мережі в енергонедостатні села Чернігівської області України в рамках прикордонного обміну електроенергією між Білорусією і Україною.
В свою чергу генеральний директор ДВО "Бєленерго" Олексій Ширма також заявив агентству "Інтерфакс-Захід", що неузгоджених перетікань електроенергії між Росією, Білорусією і Україною немає.
"Неузгоджених перетікань електроенергії бути не може", - сказав він.
Він підкреслив, що "в часи Радянського Союзу була створена єдина електроенергетична система". "При постачаннях електроенергії з Росії до Білорусії вона надходить до нас з боку Литви, України і безпосередньо Росії. При постачаннях з України до Білорусії вона також потрапляє в республіку з боку України, Росії і Литви. При передачі електроенергії з центральної частини Росії на Північний Кавказ вона проходить через мережі Білорусії і України, з Росії до Латвії - проходить мережі Білорусії, Естонії", - пояснив на прикладах рух електроенергії по мережах глава "Бєленерго".
"Для координації перетікань по лініях електропередачі - внутрішнім і міждержавним - здійснюється узгоджене щодобове почасове планування російською компанією "Системний оператор Єдиної енергосистеми Росії", - сказав він, додавши, що "в нашому регіоні російські диспетчери відповідають за добове і годинне планування, білоруські - річне, балтійські - місячне".
"Співробітництво диспетчерських підрозділів Білорусії, Росії, України і країн Балтії спрямоване на те, щоб забезпечити надійність паралельної роботи енергосистем всіх держав", - підкреслив Ширма.
"З технічної точки зору проблем перетікань по лініях виникнути не може", - підкреслив фахівець. "Несанкціоновані перетікання, які знижують надійність, - такого немає", - констатував він.
"Всі решта аспектів перетікань по міждержавних мережах регулюються контрактами, які укладають відповідні енергетичні компанії", - додав глава "Бєленерго".
В п'ятницю віце-прем'єр РФ Ігор Сечін заявив про стурбованість російських енергетиків випадками неузгодженого транзиту Білорусією через РФ електроенергії.
В прес-службі ВАТ "Інтер РАТ ЄЕС" пояснили, що мова йде про постачання в Білорусію української електроенергії по лінії, що проходить через територію РФ. При цьому транзит електроенергії не узгоджується з російською стороною, відзначили в компанії.
Транзит здійснюється через смоленський перетин російської національної електромережі, який має технологічні обмеження за об'ємом перетікання. Через цей же перетин йде подача російської електроенергії в енергосистему Калінінграда, дефіцитну в зимових умовах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас