В новий рік - без бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В новий рік - без бюджету

Казна та Політика
613
2009 добігає кінця. Незабаром новорічні свята, але Україна ризикує зустріти наступний 2010 без одного з найважливіших законів - бюджету. 16 грудня прес-секретар президента України Ірина Ванникова заявила, що невнесення до парламенту проекту держбюджету на наступний рік можна пояснити "бажанням керівництва уряду під час виборчої кампанії розподіляти кошти в ручному режимі, без контролю та звітності".
Юлія Тимошенко та її політична сила не залишилися в боргу і традиційно звинуватили у зриві бюджету об'єднаний фронт "регіоналів" і "нашоукраїнців". І це незважаючи на те, що ще 7 грудня сама Тимошенко визнавала, що держбюджет буде прийнятий у другій половині лютого. Через вибори Україна ризикує залишитися без головного документа, який визначає економіку країни.
Пригоди бюджетного кодексу
Віктор Ющенко у своїй виборчій кампанії використовує імідж грамотного економіста. При ньому і гривню ввели в обіг, і стабільність у валюти була. Саме тому він був одним з перших, хто розкритикував прем'єр-міністра за невнесення на розгляд парламенту держбюджету. "Затримки з бюджету були, але у нас не було такого випадку, щоб ми починали модель наступного року, і у нас не було бюджетної резолюції", - сказав Ющенко на урочистому заході з приводу 13-річчя Рахункової палати 7 грудня. "Ми вперше за роки незалежності маємо рік, коли на 2010 рік у нас немає параметрів, навколо яких буде формуватися економічна і соціальна політика бюджету на 2010 рік", - заявив український президент. За його словами, така політика уряду є кричущим прикладом неповаги до держави.
Юлія Тимошенко, у свою чергу звинувачує у всьому "регіоналів" і Ющенка, які винні у неприйнятті бюджетного кодексу, що просувається "бютівцями". 1 грудня депутати не змогли подолати президентське вето на бюджетний кодекс. "За" проголосувало 199 осіб. Новий бюджетний кодекс, за словами БЮТ, надавав велику автономію у фінансових справах регіонам. Планувалась формульна схема відносин державного і більш ніж 12 тисяч місцевих бюджетів. У самих регіонах, тим не менш, його сприйняли неоднозначно. Так, голова комісії з бюджету Харківської облради Людмила Немикіна, яка, здавалося, повинна була б підтримати введення такої ініціативи, виступила з критикою бюджетного кодексу. За її словами, цей документ призвів би до повного розвалу економіки, черг в міністерстві фінансів і "ручного управління" країною. "Регіоналка" Немикіна зазначила, що в рамках Харківської області бюджетний кодекс б розпилював кошти, не даючи сконцентрувати їх на вирішенні справді важливих проблем. Як приклад вона навела той факт, що згідно з новим бюджетним кодексом екологічний збір від Зміївської ГРЕС надходив би тільки в Зміївський район Харківської області. У той час як сусідні райони, де складуються відходи діяльності станції, нічого б не отримали.
У відповідь на подібні заяви "регіоналів" і провал нового бюджетного кодексу, Тимошенко заявила: "Це є свідченням того, що це ніяка не Партія регіонів, це не партія, яка захищає місцеві громади. Вона була і залишається угрупованням, вона була і залишається мафією ". Такі слова прозвучали з вуст Тимошенко на відзначенні 7 грудня Дня місцевого самоврядування, зазначає "Корреспондент". Як передають "Подробиці", на цьому ж заході прем'єр-міністр пообіцяла: "Для нас не становить абсолютно ніякої складності на наступному засіданні Кабміну повторно прийняти закон про бюджетний кодекс і закон про бюджет, параметри яких ми з вами погодили і направили на розгляд Верховної Ради ".
Так чому такий важливий бюджетний кодекс для України? Вся справа в тому, що саме на його основі і створюється бюджет на рік. Бюджетний кодекс регулює відносини в цій сфері. Саме тому бюджет-2010 не може бути прийнятий. Уряд при його розробці виходив з норм і вимог ветованого Ющенком кодексу. Виходить, що якщо цю версію бюджету затвердять, вона не буде мати під собою законодавчої основи. На це звернула увагу і глава Секретаріату президента Віра Ульянченко, заявивши в інтерв'ю газеті "Україна молода": "Ми не знаємо, на якій саме базі буде виконуватися бюджет 2010 року. Ситуація не просто погана, вона - непрогнозована. Бюджет перебуває в ручному управлінні на межі беззаконня ".
Гроші - виборцям
Здавалося б, без прийнятого бюджету визначеність у завтрашньому дні українців зменшиться. Адже немає чіткого плану, куди і коли будуть йти гроші в державі. Але прем'єр-міністр заспокоює співгромадян: "Неприйняття бюджету на 2010 рік ніяк не вплине на бюджет Пенсійного фонду. ПФ буде працювати на власних надходженнях і зараз у нас план виконується, і ми забезпечимо виплату пенсій вчасно і в повному обсязі у січні 2010 року і в наступні місяці ", - передають "Подробиці" слова міністра праці та соціальної безпеки Людмили Денісової.
Пенсії будуть не лише стабільно виплачуватися, але і підвищуватися: "Ми постараємося зробити так, щоб пенсіонери відчували турботу нашого уряду. За два роки роботи уряду збільшення пенсій відбулося на 65%, і ми будемо намагатися і в 2010 році підвищувати розміри пенсій громадянам ", - заявила Денісова. Наступного року заплановано підвищення пенсій шахтарям - на 225 гривень, інвалідам війни та учасникам бойових дій - на 20%. І дізнаються люди про це не тільки з газет та інших ЗМІ, а й з листів міністерства соціальної політики та праці. "І кожен пенсіонер побачить і зрозуміє, чому Партія регіонів використовує людей, як електорат", - цитують "Подробиці" Денісову. Таким чином, міністр праці, очевидно сама того не бажаючи, зізналася, що у виборчій кампанії її шефа цілком можуть бути задіяні бюджетні гроші. Адже листи, за її словами, розіслані "органами Мінпраці". Необхідність розсилки "роз'яснення" навряд чи можна обґрунтувати соціальними потребами громадян України.
Що цікаво, майбутнє бюджету досить непевне, навіть якщо вірити словам БЮТ. Так, "бютівець" Сергій Соболев каже: "Як може бути вигідно Юлії Володимирівні, або уряду, або проурядової коаліції неприйняття бюджету, якщо це означає, що з 1-го січня 2010 року фінансування залишиться на рівні 1 12 цього бюджетного року, який не є найкращим. Уряд навпаки зацікавлений, щоб бюджет був прийнятий і ті соціальні стандарти, ті стандарти фінансування за загальними програмами виконувалися ". І хоча самі "регіонали" щосили кричать про необхідність прийняття бюджету, урядовий проект цього документа не був ними підтриманий. Що прикметно, не підтримали регіонали навіть свої поправки. "Ми мали дивну ситуацію, коли поправки, запропоновані Партією регіонів, не голосувалися самою Партією регіонів", - заявив Соболев на брифінгу перед журналістами 16 грудня.
Сама прем'єр-міністр не вірить у прийняття бюджету до 2010 року. "Я думаю, що ви добре знаєте і спостерігаєте за тим, що бюджет на 2010 рік, швидше за все, буде прийнятий після президентської кампанії. Сьогодні конкуренція між кандидатами в президенти просто не дозволяє сконцентрувати необхідну кількість голосів у парламенті і прийняти бюджет", - заявила Тимошенко, прозоро натякаючи на те, що підтримка пропрезидентських сил могла б допомогти прийняти цей документ. Але не сталося. Хоча самі "бютівці" вже втомилися чекати, коли затвердять пропозиції бюджетного комітету в парламенті, а саме це є запорукою якнайшвидшого розгляду бюджету. Без отримання цих пропозицій, уряд не зможе доопрацювати бюджет і направити його до парламенту.
Поки ж різні політичні сили блокують прийняття бюджету, попутно звинувачуючи один одного у всіх бідах. А це означає, що в новий рік країна може ввійти без одного з найважливіших фінансових документів, що навряд чи позитивно позначиться на її економічному стані та на курсі гривні зокрема. Не допоможе Україні і черговий транш від Міжнародного валютного фонду, про виділення якого зараз веде переговори Тимошенко. Адже основною його умовою є розробка більш реального проекту бюджету на 2010 рік. Таким чином, у новому році на українців чекає фінансова нестабільність, викликана бажанням кандидатів у президенти за будь-яку ціну перемогти на виборах.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас