Уряд України реорганізував НАК "Нафтогаз України" в публічне АТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд України реорганізував НАК "Нафтогаз України" в публічне АТ

Енергетика
743
Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" є публічним акціонерним товариством, це закріплено в новому статуті компанії, затвердженому постановою Кабінету міністрів №1354 від 2 грудня.
Згідно з ним, статутний капітал "Нафтогазу" збільшено в 4,3 разу - з 5 млрд 564,714 млн грн. до 24 млрд 164,714 млн грн.
До статуту внесені також інші зміни, пов'язані з набранням чинності навесні цього року закону "Про акціонерні товариства", згідно з яким всі АТ протягом двох років мають реорганізуватися або в публічні, або в приватні АТ. "Нафтогаз" до цього був державним товариством відкритого типу.
Відповідно до постанови, НАК за узгодженням з Кабміном затверджує завдання своїм представникам на голосування на загальних зборах акціонерів і засіданнях наглядових рад ВАТ "Укрнафта" і "Укртранснафта", а також ДАТ "Чорноморнафтогаз" в питаннях зміни розміру статутного капіталу, проведення додаткової емісії акцій, розподілу прибутку, обрання голови правління, реорганізації і заснування цими товариствами інших юросіб або придбання їх акцій і часток.
Крім того, "Нафтогаз" за узгодженням з урядом також може прийняти рішення про передачу держмайна в статутні капітали "Укрнафти", "Укртранснафти" і "Чорноморнафтогазу".
"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни, є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас