Через два тижні в Україні з'явиться 4 млн корупціонерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через два тижні в Україні з'явиться 4 млн корупціонерів

Казна та Політика
7585
З 1 січня 2010 року набуває чинності пакет антикорупційних законів, ухвалених парламентом цього літа. Одним з головних нововведень ключового Закону "Про засади запобігання та протидії корупції" є значне розширення переліку осіб, які не можуть працювати разом
"Суб'єктами корупції стають всі керівники державного та приватного секторів аж до завгоспів та завгаром, а також фізичні особи-підприємці. Тепер їм, як і народним депутатам та іншим чиновникам вищого рангу, не можна займатися сумісництвом. Не секрет, що багато хто з цих людей обіймає по кілька посад (особливо ПП) і можуть одночасно виступати і в ролі господарів бізнесу, і в ролі найманих працівників.
Якщо додати до них їх близьких родичів, які теж підпадають під дію нового закону, звільнення можуть чекати 4 млн. людей", - пояснив керівник Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності Олександр Данилюк. Під заборону потрапляють, по суті, навіть сім'ї лікарів і вчителів, які в сільській місцевості працюють в одній школі чи амбулаторії.
Адже, відповідно до закону, "близьких осіб" чиновникам не можна брати на роботу у безпосереднє підпорядкування і навіть брати участь у процедурах прийняття їх на роботу. Втім, нові законодавчі вимоги здаються суворими лише на перший погляд. "Щоб обійти ці заборони, достатньо вивести "близьку" особу з безпосереднього підпорядкування "суб'єкта". Або виключити безпосереднє вертикальне підпорядкування (голова адміністрації - співробітник відділу, оминаючи посаду начальника відділу) або безпосереднє підпорядкування шляхом переведення особи в іншу сферу діяльності (голова адміністрації -- секретар ради депутатів, начальник районної податкової інспекції і т.д.)", - вважає старший юрист ЮФ "Нікітченко і партнери" Андрій Попов.
Крім того, ніщо не заважає подружжю "заради спільної справи" здійснити фіктивне розлучення, а одному з подружжя - змінити місце реєстрації, додає юрист ЮФ Magisters Андрій Сидоренко. Також сімейний бізнес можна налагодити, і оформивши його на більш далеких родичів. Зокрема, це чоловік або дружина дітей, братів і сестер, племінники, двоюрідні племінники, діти подружжя, народжені від іншого шлюбу або поза шлюбом, колишні дружини і чоловіки, дружини і чоловіки їх батьків (мачухи і вітчима, якщо не оформлено батьківство), їхні діти, брати, сестри, а також двоюрідні бабусі і дідусі.
Не менш легко можна буде обійти і вимогу, згідно з якою чиновникам та іншим особам, законодавчо визначеним як суб'єкти корупції, заборонено займатися бізнесом самостійно або через будь-яких інших осіб. "В українському законодавстві немає ні самого поняття "займатися підприємництвом через інших осіб", ні дієвого відпрацьованого механізму доведення таких дій", - відзначає Андрій Сидоренко. Щоб виключити можливі звинувачення, багато хто оформлює володіння корпоративними правами в українських юросіб через офшорні компанії.
Отримати інформацію про реальних власників таких компаній іноді взагалі неможливо. Є і більш прості способи формально залишатися осторонь. Наприклад, українське ТОВ реєструється на підставних осіб, дані про яких проходять офіційно по всіх реєстрах.
В день підписання установчих документів зазначеними особами підписується також протокол зборів учасників ТОВ без дати, в якому серед іншого йдеться про їхню згоду на відчуження один одному корпоративних прав у даному ТОВ іншим особам, відмова від переважного права придбання відчужуваних іншим учасником корпоративних прав, фіксуються інші домовленості. Дати та дані нових учасників можуть навіть не вказуватися, потім можна вписати будь-які.
Юрій Щербина
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас