Цукор відзначив двадцятиріччя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цукор відзначив двадцятиріччя

Аграрний ринок
819
Ціна на буряковий цукор в світі виросла до рекордного значення - вчора на торгах на Лондонській товарній біржі вона досягла найвищого рівня за останні 20 років.
Одночасно в середньому на $50 підвищилася вартість цукру-сирцю. Різке зростання цін на цукор в світі призведе до значнішого, ніж це прогнозувалося раніше, його подорожчання в Україні, говорять експерти.
Про те, що ціна білого цукру з контрактів із умовою його постачання в березні на торгах на Лондонській товарній біржі вчора досягла максимального з січня 1989 року значення, повідомило агентство Bloomberg. Вона була зафіксована на рівні $680,7 за тонну. У серпні рекордного за останніх 20 років значення - $498,7/т - досягли ціни на цукор із контрактів з умовою постачання в жовтні (див. Ъ від 4 серпня). Вчора одночасно зі зростанням цін на буряковий цукор в Лондоні в середньому на $50 підвищилася вартість цукру-сирцю на нью-йоркській товарній біржі - до $559,3 за тонну. Ціна цукру-сирцю на CIF в Чорному морі вчора підвищилася з $588/т до $601,3/т.
Котирування ф'ючерсів на цукор в світі почали зростати ще в травні через посуху в Індії (другий за розміром в світі експортер і споживач цукру). В результаті в жовтні-листопаді обсяг виробництва цукру в країні зменшився на 9,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року. У Бразилії (найбільший виробник цукру в світі) посіви тростини постраждали від великої кількості опадів. Експерти переглянули прогнози обсягу виробництва цукру в Бразилії - за їхніми даними, в нинішньому році він складе лише 34,6 млн т, тоді як ще у вересні очікувалося 36,7 млн т.
В результаті дефіцит цукру в світі може скласти не менше 13,5 млн т, говориться в прогнозі аналітиків брокерської компанії Czarnikow, опублікованому Bloomberg. Згідно з останнім прогнозом Продовольчої і сільськогосподарської організації (FAO) при ООН, дефіцит цукру в світі в 2009-2010 роках очікується на рівні 8 млн т.
В найближчий час ціни на цукор в світі можуть вирости до рівня $684,69 і $693,85 за тонну, говорить аналітик Sucden Financial Research Бренда Салліван. "Активне зростання вартості продукту триватиме мінімум до березня - до початку сезону прибирання тростини в основних для країн виробниках цукру-сирцю", - відзначає директор аналітичного агентства AAA Сергій Наливка. Новий стрибок зростання цін на цукор в світі, за його словами, призведе до значнішого, ніж прогнозувалося раніше, збільшення його вартості в Україні. Нагадаємо, за даними Мінагрополітики, дефіцит цукру в поточному маркетинговому році в країні складе не менше 440 тис. т. Покриватися він буде в основному за рахунок ввезення цукру-сирцю в рамках тарифної квоти з країн СОТ.
Ще кілька тижнів тому при ввезенні цукру-сирцю в рамках цієї квоти для продажу його в Україні можна було розраховувати на рентабельність не менше 15% при оптовій ціні цукру на внутрішньому ринку 7 тис. грн/т (зараз - 6,1-6,2 тис. грн/т), повідомили в асоціації "Укрцукор". "З врахуванням нинішньої вартості цукру на світовому ринку і прогнозів її подальшого зростання в країну вигідно буде ввозити цукор при оптовій ціні не менше 7,5 тис. грн/т", - вважає Сергій Наливка. За його словами, це призведе до того, що вже до березня за такою ціною в Україні продаватиметься і буряковий цукор. "До середини року ціни на цукор в країні не опустяться нижче за цей рівень", - сказав Наливка. Він підрахував, що при такій оптовій ціні цукру його вартість в роздробі складе не менше 10 грн/кг (зараз 7-8 грн/кг).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас