S&P знизило рейтинг Греції через сумніви в ефективності заходів зі зменшення дефіциту бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P знизило рейтинг Греції через сумніви в ефективності заходів зі зменшення дефіциту бюджету

Казна та Політика
290
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило суверенний кредитний рейтинг Греції до "ВВВ+" з "А-", крім того, з рейтингу зберігається "негативний" прогноз, повідомляє агентство Bloomberg.
Таким чином, рейтинг Греції став найнижчим серед 16 країн єврозони.
Аналітики агентства попередили про можливе подальше зниження рейтингу в разі, якщо заявлені прем'єр-міністром Греції Йоргосом Папандреу екстрені заходи зі зменшення дефіциту бюджету не принесуть бажаних результатів.
"Рейтинги можуть знижуватись і далі, якщо уряд буде не в змозі досягти політичної підтримки, необхідної для реалізації ефективної середньострокової програми консолідації бюджету", - відзначив аналітик S&P Марко Мрзник.
Уряд Папандреу, котрий прийшов до влади в жовтні цього року й обіцяв істотне збільшення витрат на соціальні потреби, в даний час намагається переконати інвесторів в тому, що йому вдасться зменшити дефіцит державного бюджету з нинішніх 12,7% ВВП до встановленої для країн-членів ЄС норми 3%.
Раніше рейтингове агентство Fitch знизило довгострокові рейтинги Греції на один рівень - з "A-" до "BBB+", відзначивши занепокоєння відносно прогнозів для державних фінансів в середньостроковій перспективі. Прогноз з рейтингів - "негативний". Moody's 29 жовтня перемістило на перегляд із можливістю зниження рейтинг Греції із боргових зобов'язань в іноземній валюті "А1".
В той же час міністр фінансів Греції Йоргос Папаконстантіну заявив в інтерв'ю в середу, що наступного року уряд скоротить дефіцит держбюджету на 4 відсоткових пункти. Крім того, на думку міністра, обсяг нових боргових зобов'язань Греції в 2010 році зменшиться до 52-53 млрд євро в порівнянні з рекордними 66 млрд євро в 2009 році.
Під час торгів в середу спред 10-річних грецьких облігацій до німецьких казначейських облігацій збільшувався до 250 базисних пунктів - максимального рівня з квітня. За підсумками торгів спред звузився до 232 базисних пунктів. Таким чином, це скорочення свідчить про деяке зростання оптимізму інвесторів відносно кредитоспроможності Греції. На думку кількох експертів, це може бути пов'язано з тим, що в середу Греція залучила 2 млрд євро за рахунок розміщення п'ятирічних облігацій з плаваючою ставкою серед 5 приватних банків. Таким чином, Греція дала зрозуміти, що як і раніше зберігає доступ до кредитних ринків і не відчуває скрути із залученням фінансування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас