Франція збільшує стратегічні інвестиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Франція збільшує стратегічні інвестиції

Казна та Політика
334
Пріоритетними оголошені наука і вища освіта.
Уряд Франції збільшить стратегічні інвестиції, які будуть розподілені на п'яти напрямках. На модернізацію вищої освіти і професійну підготовку кадрів буде направлено EUR11 млрд., на програми наукових досліджень - ще EUR8 млрд. На розвиток промисловості, високотехнологічні малі та середні підприємства уряд виділить EUR6,5 млрд., у тому числі на довгострокові інвестиції в будівництво ядерних реакторів четвертого покоління, розвиток телекомунікацій і біотехнології. На розвиток цифрових технологій, доступ до широкосмугового інтернету і цифрову обробку зібрань французьких бібліотек і музеїв піде EUR4,5 млрд., а на програми стійкого розвитку - EUR5 млрд.
"Ми постійно жертвували інвестиціями. Це помилка. Приватний сектор не може узяти на себе все. Франція дає ці безпрецедентні суми, аби зробити наші університети найкращими в світі. Тоді ми будемо готові виграти глобальну битву за конкурентоспроможність!", - заявив Ніколя Саркозі. При цьому президент сказав, що уряд не планує продавати акції компанії Electricite de France, аби фінансувати освітні плани, як практикувалося раніше, пояснивши це недостатньо хорошими ринковими умовами.
Президент Франції стверджує, що стратегічні інвестиції окупляться через 20-30 років. Пан Саркозі зазначає, що державні інвестиції покликані посилити конкурентні позиції Франції в майбутньому, а не виділені на боротьбу з поточною кризою. "Ми повинні підготувати Францію до майбутніх викликів для того, щоб наша країна змогла отримати максимальну користь з економічного підйому, аби вона стала ще сильнішою, ще більш конкурентоспроможною, аби в ній були створені додаткові робочі місця", - стверджує французький лідер.
Джерела отримання урядом EUR35 млрд. і схему витрачання цих коштів в листопаді розробила комісія на чолі з колишніми прем'єр-міністрами Мішелем Рокаром і Аленом Жюппе. Необхідну суму уряд розраховує отримати шляхом випуску державних облігацій на суму EUR22 млрд. і за рахунок повернення врятованими французькими банками EUR13 млрд., які вони отримали від держави в розпал кризи.
Комісія рекомендувала близько половини стратегічних інвестицій направити в освітню і науково-дослідну сфери. Решту коштів, на думку французьких експертів, необхідно направити на підтримку високотехнологічних малих підприємств, розвиток широкосмугового інтернет-доступу, а також аерокосмічну і ядерну галузі.
Кілька тижнів тому парламент Франції схвалив закон про створення "Великого Парижу", завдяки якому площа міста, яка зараз становить 87 кв. км., збільшиться удвічі. За задумом президента, необхідно з'єднати центр Парижа з міськими околицями, таким чином краще облаштувавши криміногенні райони. На конкурс виставлено десять проектів майбутнього Парижа. Прибічники ідеї говорять, що її реалізація дозволить створити близько 1 млн. робочих місць. Вартість робіт оцінюється в EUR35 млрд., самі роботи повинні початися вже в 2012 р. Проте на питання, звідки візьмуться гроші на "Великий Париж", президент Саркозі до цих пір не відповів.
В той же час вже в 2009 р. борги Франції складуть 77% від розміру її ВВП, а в 2013 р., згідно із прогнозам, можуть перевищити 90%. Для скорочення боргів і дефіциту бюджету, який теж давно перейшов дозволені в зоні євро межі, Франції рано чи пізно доведеться зменшувати витрати. Плани президента Саркозі щодо збільшення державного боргу не знаходять підтримки не лише усередині країни (проти чого виступають 56% громадян Франції), але і в Європейській комісії, яка рекомендує Парижу знизити дефіцит бюджету до 3% ВВП до 2013 р. Згідно з прогнозами аналітиків, в 2010 р. дефіцит державного бюджету Франції сягне 8,5% ВВП.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас