Шаолінь готують до IPO — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шаолінь готують до IPO

Фондовий ринок
465
Для комерціалізації цього закладу створюється нова компанія Dengfeng Songshan Shaolin Culture and Travel Company (DSSCTC), акції якої виведуть на біржу за допомогою IPO.
Заснований в кінці 495 р. Шаолінь є найбільш відомим буддійським монастирем на Заході і центром навчання бойовим мистецтвам. Щороку міська влада Денфена продає в нього квитки на 150 млн. юанів (майже $22 млн.). Також монастир дозволяє отримувати дохід від зйомок фільмів, організації екскурсій і розважальних заходів за участю шаолінських ченців.
Допомогти вивести шаолінський бізнес на якісно новий рівень влада запросила туристичну фірму China Travel Services (CTS). У обмін на досвід і грошові вливання вона отримає 51% DSSCTC, а муніципалітету Денфена дістанеться решта 49%.
"За умовами угоди про рамкову кооперацію, підписану 21 жовтня 2009 р., дві сторони спільно інвестують в DSSCTC 100 млн. юанів ($14,6 млн.) Створена компанія управлятиме всіма продажами квитків, готелями і туризмом в околицях монастиря Шаолінь. Дана угода буде дійсна протягом 40 років", - цитує газета China Daily спільну заяву CTS і муніципалітету Денфену.
Створюючи DSSCTC, сторони задекларували намір вивести її на IPO на фондовій біржі в Гонконгу або Шанхаї в 2011 р. Проте спосіб ділення прибутку з монастирем ще не погоджений. Глава департаменту зв'язків із громадськістю Денфену Сюі Шиінг зізнався журналістам, що муніципалітет ще не поінформував керівництво Шаолінь про укладену угоду з CTS.
З великою часткою упевненості можна передбачити, що ченці схвалять операцію. Минулого місяця у відповідь на звинувачення в комерціалізації монастиря його настоятель Ші Юнсінь дав інтерв'ю пресі, в якому нарікав на зростання витрат. За його словами, вартість денного раціону ченця, який включає локшину, рис і здобну булку, досягла $1,02 проти $0,73 в 2006 р.
"Розміщення листів із звинуваченнями на нашому сайті лише підштовхнуло мене і мій монастир робити більше для розширення шаолінського бізнесу. Глобалізація - єдиний шлях, яким ми зможемо донести світу Шаолінь, - мейнстрім китайської культури", - описав свою позицію Ші Юнсінь.
Ідея влади Денфена про виведення компанії, що займається шаолінським бізнесом, на IPO повністю відповідає ідеям глобалізації. За підрахунками агентства Bloomberg, обсяг публічних розміщень акцій в Китаї з початку 2009 р. виріс на 65% в порівнянні з 2008 р. в цілому і склав $25 млрд. Експерти чекають, що зростання кількості IPO прискориться в 2010 р., оскільки компанії хочуть скористатися попитом на ринку і зростанням вартості акцій. Основний фондовий індекс материкового Китаю Shanghai Composite цього року виріс на 79% на тлі відновлення економіки.
Проти виведення монастиря Шаолінь на шлях глобалізації виступають представники громадських організацій, в яких не запитали їхню думку. "Монастир Шаолінь - це національний актив. Він не є власністю ні самого монастиря, ні місцевої влади. Адміністрація Денфену не мала права приймати рішення про його комерціалізацію самостійно, а повинна була дізнатись думку експертів і громадськості", - зазначив менеджер Центру управління інтелектуальною власністю і нематеріальними активами монастиря Шаолінь Ціан Деліанг.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас