Експерт: Україні потрібна економіка ноосфери. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україні потрібна економіка ноосфери.

Казна та Політика
645
Україна повинна прагнути до створення економіки ноосфери.
Таку думку сьогодні на прес-конференції в УНІАН висловив член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор Валерій Мунтіян.
"Економіка ноосфери - економіка розуму. Економіка має бути розумною", - сказав Мунтіян.
Він зазначив, що на сьогодні неконтрольований видобуток природних ресурсів без оцінки подальших наслідків такої діяльності людини призвів до виникнення величезної кількості дисбалансів, які значною мірою і стали причиною кризових процесів, котрі спостерігаються сьогодні у всьому світі.
За словами Мунтіяна, сьогодні можна говорити про дефолт всього світу, коли держави не можуть розраховуватися як за своїми фінансовими зобов'язаннями, так і за "зобов'язаннями перед біосферою", тобто не можуть компенсувати заподіяний збиток.
Професор зазначає, що сьогодні людство має вирішити, що зараз для нього важливіше: збагачення за рахунок використання виключно споживчої моделі економіки або все ж забезпечення себе можливостями для подальшого існування, зокрема шляхом раціонального використання найважливіших, універсальних ресурсів, якими є повітря, вода, кліматичні умови, їжа та деякі інші.
"У нас регенерація кисню на планеті за рік має бути 160 млрд. тонн, а на сьогодні при такій економіці вжитку існує дисбаланс "мінус" 20 млрд. тонн. Чим його покрити і що буде завтра, ніхто не знає і ніхто нічого не пропонує", - сказав Мунтіян.
Він вважає, що людство повинне відійти від "теорії золотого мільярда", коли "нормально може жити лише один мільярд (населення планети), а точніше 260 млн. осіб, а інша частина має бути під системою і забезпечувати життя цьому "золотому фонду".
На думку експерта, сьогодні світова економічна система фактично зруйнована і Україні зовсім не потрібно чіплятися за те, що від неї залишилося, зокрема, якщо врахувати, що очікується зсув центру світової фінансової активності в Азійсько-Тихоокеанський регіон. У даній ситуації Україна може виконувати роль моста, ланки між Європою і Азією.
Мунтиян упевнений, що сьогодні Україна повинна перш за все "думати своєю головою", поступово знижуючи вплив зовнішніх чинників, визначивши конкретні цілі, дотримуватися плану їх досягнення.
Він вважає, що Україна вже не може чекати, оскільки, по суті, втратила 18 років і так і не вийшла на рівень 1990 років. При цьому основним ресурсом подальшого розвитку держави є молоде населення.
"Ми не виконали свою роль, не використали свій шанс, не впоралися з тим завданням, яке було на нас покладена. Даруйте, але ми якщо не мертві, то живі трупи, - сказав Мунтіян. - Тому надія лише на молодь, а цій молоді що потрібно знати? Перше: що має бути рух, тому що без руху не буде життя. Друге: це напрям руху, де це світло в кінці тунелю. І третє знання: правильний рух і правильний напрям - це дійсно є кохання, закладене за космічними законами, яке може зробити прорив до національного відродження нашої України".
За словами експерта, сьогодні в першу чергу необхідно здолати кризу системи управління, потім забезпечити політичну стабільність, забезпечити розвиток національної економіки - нової економіки, економіки розумної, ноосферної економіки, і нарешті - розробити стратегічне планування, "оскільки якщо немає бачення, то немає майбутнього народу, якщо уряд не бачить як, куди, за рахунок чого і в які терміни, і чому саме так".
Він зазначив, що зараз категорично не можна ігнорувати проблеми, пов'язані з руйнуванням озонового шару, глобальним потеплінням, враховуючи ці проблеми при розвитку тих або інших напрямів економіки. Необхідно орієнтувати економіку на використання досягнень науки, що дозволяють забезпечувати відновлення ресурсів, споживаних людиною.
"Навіщо ми працюємо і віднімаємо майбутнє у наших дітей і внуків? - задається питанням Мунтіян. - Бог дав нам рай на землі, а ми з нього робимо пекло. Чи правильно це?"
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас