Цукру гірко від документів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цукру гірко від документів

Аграрний ринок
683
Мінагрополітики вирішило переглянути порядок видачі квот на ввезення цукру-сирцю і запропонувало виключити з пакету документів, необхідних для отримання ліцензій на ввезення, оригінал сертифікату походження товару. Якщо норма не буде схвалена, до України ввезуть не більше половини обсягу квоти, чого недостатньо для покриття його дефіциту і призупинення зростання цін на внутрішньому ринку, говорять учасники ринку.
Мінагрополітики ініціює скасування вимоги про наявність в пакеті документів для отримання ліцензії на ввезення цукру-сирцю в рамках квоти СОТ сертифікату країни походження. Про це вчора під час слухань "Про стан справ на ринку цукру" в комітеті Верховної ради з питань аграрної політики і земельних відносин заявив заступник міністра агрополітики Іван Демчак. За його словами, сертифікат походження компаніям видається за умови, що товар завантажений на борт судна, а значить, і викуплений у постачальника: "Імпортер не може ризикувати грошима і купувати товар, не знаючи, чи видадуть йому в Україні ліцензію чи йому доведеться розмитнювати цукор із ставкою мита 50% (митної вартості)".
Діюча схема видачі ліцензій, на думку Івана Демчака, дозволяє отримувати ліцензії крупним компаніям, які "можуть отримати сертифікат корупційним шляхом". В разі виключення вимоги імпортер буде зобов'язаний пред'являти її лише у момент перетину товаром кордону України, що дозволить через Держмитслужбу контролювати, з яких країн ввозиться цукор. "Якщо імпортер не зможе надати Держмитслужбі сертифікат, то не зможе і розмитнити його з пільговою ставкою мита", - зазначає пан Демчак. У Мінагрополітики також пропонували варіант видачі ліцензії лише компаніям, що мають квоту на виробництво цукру для внутрішнього ринку.
Для зміни порядку, що діє, необхідно внести зміни до наказів Мінекономіки. Проти зміни чинної схеми видачі ліцензій на ввезення цукру-сирцю продовжує виступати Мінекономіки. "В разі вилучення сертифікату походження з пакету документів, необхідних для отримання ліцензій на імпорт цукру-сирцю в рамках тарифної квоти, держава втратить контроль за використанням квоти", - говориться в листі в.о. обов'язки міністра економіки Анатолія Максюти.
Але ініціативу Мінагрополітики підтримують найбільші учасники ринку цукру. "Через проблеми, що виникають унаслідок вимоги про обов'язкове надання сертифікату походження, до кінця нинішнього року компанії зможуть ввезти не більше половини обсягу квоти", - заявив голова наглядової ради "Цукровий союз 'Укррос'" Сергій Федоренко під час наради Мінекономіки 9 грудня. За його словами, це призведе до загострення дефіциту цукру на внутрішньому ринку. У Мінагрополітики вважають, що не вистачить близько 440 тис. т.
В свою чергу ініціативу Мінагрополітики видавати квоту лише тим, хто виробляє цукор для внутрішнього ринку, не підтримують компанії, які не займаються переробкою буряку. Офіційно жоден з учасників ринку коментувати це питання не став. Але в неофіційних бесідах вони говорять, що це обмежуватиме конкуренцію, оскільки цього сезону працює лише 56 підприємств з приблизно сотні існуючих.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас