На свою голову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На свою голову

Фондовий ринок
579
Асоціація ПФТС оприлюднила дві схеми продажу 50% -1 акції однойменної біржі 265 членам асоціації в рамках операції з продажу Московській міжбанківській валютній біржі контрольного пакету акцій найбільшої української біржі ПФТС за $10 млн.
Обидва варіанти передбачають продаж акцій за номінальною вартістю, виключають їх дарування або дроблення і впроваджують опціонну систему продажу паперів за підсумками 2010 року. Учасники ПФТС особливо незадоволені тим, що менеджмент біржі отримує унікальну можливість викупити 6,25% акцій ПФТС.
Вчора керівництво ПФТС направило всім членам асоціації два варіанти продажу їм акцій ВАТ "Фондова біржа ПФТС" за номінальною вартістю - 10 тис. грн за акцію. Перша схема, затверджена радою асоціації 25 листопада, передбачає, що всі члени асоціації ПФТС, які на 24 грудня не будуть мати заборгованості з членських внесків, зможуть придбати одну акцію - на це резервується 8,28% акцій.
Ще 17,73% буде запропоновано торговцям пропорційно обсягу платежів на користь асоціації й біржі з 1 січня 2000 року до 24 грудня 2009 року. За підсумками 2010 року торговці зможуть докупити 17,73% акцій пропорційно балам рейтингу ПФТС. Якісь "представники менеджменту" біржі ПФТС отримають 6,25%.
Сумарно торговці і менеджмент будуть володіти 50% -1 акцією капіталу біржі ПФТС, після того як Московська міжбанківська валютна біржа (ММВБ) викупить додаткову емісію на 16,01 млн грн і отримає контроль над 50% +1 акцією ПФТС. Сума операції складе $10 млн.
15 грудня рада ПФТС затвердила другий варіант, що враховує пропозиції "ініціативної групи". Відповідно до нього, 33,12% викуплять 265 членів асоціації - вони отримають 4 акції кожен, 10,62% будуть придбані пропорційно балам рейтингу торговців за 2010 рік, а 6,25%, як і в першій схемі, дістануться менеджменту.
Пропозицію "ініціативної групи", 11 членів якої ПФТС мала намір виключити з асоціації, було враховано завдяки принципу рівноправності всіх її учасників, сказав генеральний директор ІК "Альтана Капітал" (член ради ПФТС) Анатолій Амелін. "Ми не можемо дати комусь більше або менше, ніж іншому члену, оскільки за статутом всі рівні", - зазначив він. Торговці не зможуть перепродати ці акції ММВБ. Як випливає з меморандуму між ПФТС і ММВБ, ММВБ не має на меті збільшити свій пакет (50% +1 акція), а інші акціонери не зможуть мати більше 5%.
Учасники "ініціативної групи" називають рішення ради ПФТС включити до порядку зборів 24 грудня другий варіант маленьким кроком назустріч. Але проблеми між групою і радою ПФТС залишилися. Виконавчий директор ІК "Фенікс Капітал" Олег Швець підкреслив, що після викупу торговцями 1,6 тис. акцій ПФТС асоціація отримає 16 млн грн - і невідомо, на що витратять цю суму, адже ПФТС більше не є саморегулюючою організацією.
Питання розподілу 16 млн грн, отриманих асоціацією від продажу акцій, вже обговорювалося на раді ПФТС, але рішення мають прийняти збори учасників, упевнений Анатолій Амелін. "Оскільки порядок денний на найближчі збори вже сформовано, це питання буде розглядатися на наступних зборах", - уточнив він. Серед ймовірних варіантів витрачання коштів Амелін назвав створення благодійного фонду, гроші якого будуть направлені на створення школи ефективного керуючого органу, який буде надавати інвесторам інформацію про інвестиційну ситуацію в Україні; популяризацію серед населення інтернет-трейдингу.
Невдоволення учасників ринку викликало надання менеджменту ПФТС можливості викупу 6,25% акцій. "Я не розумію, чому члени асоціації отримають в середньому 6 акцій, а менеджмент - 100 акцій", - обурився Швець.
Не підтримує цю пропозицію і голова ІГ ТАСК Сергій Бродович. "Менеджмент виправдав своєю роботою зарплату, яку отримував. Максимум, на що я можу погодитися, - рівна з усіма торговцями участь", - сказав він. В одній з ІК з іноземним капіталом повідомили, що 6,25% є достатньо великим пакетом винагороди менеджменту: "Ми погодилися б, якби пакет надали новому керівництву як стимул працювати, як це зроблено на "Українській біржі". "Не виключаю, що питання кількості акцій для менеджменту буде переглядатися", - зазначив Анатолій Амелін.
До того ж торговці не можуть точно сказати, хто саме отримає 6,25% акцій. На сайті ПФТС у розділі "керівництво" вказуються три людини: президент асоціації ПФТС Ірина Зоря, виконавчий директор Богдан Лупій та головний бухгалтер Любов Передерій. "На загальних зборах можуть розглядатися всі варіанти, що не суперечать законодавству", - передала слова Ірини Зорі прес-служба ПФТС. На питання про викуп акцій менеджментом не відповіли.
Микола Максимчук
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас