Аукціон підключили до струму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аукціон підключили до струму

Енергетика
388
Вчора відбувся перший в Україні аукціон з продажу доступу до пропускної спроможності мереж для експорту електроенергії: "Укренерго" продало 275 МВт перетину Бурштинського енергоострова. Учасники ринку відзначають, що експорт електроенергії може початися вже в січні - в цей час очікується зростання цін на електроенергію в країнах Східної Європи. За їхніми словами, результати аукціону в перспективі дозволять збільшити обсяг експорту з України.
Вчора на аукціоні НЕК "Укренерго" продала право доступу до 275 МВт перетину енергоострова Бурштинської ТЕС за 141,2 млн грн. В аукціоні взяли участь п'ять компаній: "Енергоатом", "Західенерго", "ДПЕК Східенерго", "Укрінтеренерго" і Білоцерківська теплоелектроцентраль. В результаті було продано п'ять лотів, покупцями яких виступили "ДПЕК Східенерго" (купила три лоти по 50 МВт), ВАТ "Західенерго" (один лот на 100 МВт) і ДПВД "Укрінтеренерго" (один лот на 25 МВт). Торги були досить жвавими - первинна ціна з лоту, купленого "Західенерго", виросла в 3,47 разу; з трьох лотів, придбаних "ДПЕК Східенерго", - в 3,2-3,84 рази; з лоту "Укрінтеренерго" - в 1,05 рази.
В прес-службі "Укренерго" сказали, що задоволені результатами аукціону і мають намір інвестувати отримані кошти в модернізацію енергетичних мереж. Нагадаємо, торік уряд затвердив п'ятирічну програму розвитку і реконструкції електричних мереж, яка вимагає інвестицій у розмірі 20,6 млрд грн. Проте "Укренерго" так і не змогло розпочати її реалізацію через відсутність фінансування. Учасники аукціону теж задоволені його підсумками. "Сьогодні всі побачили, що конкурентна схема продажу електроенергії на експорт приносить максимальну вигоду державі. Противники аукціонів не змогли навести жодного аргументу, чому ринок повинен залишатися монополізованим, - зазначив директор із стратегії, злиття і поглинання ДПЕК Віталій Бутенко. - Європейські гравці енергетичного ринку отримали чіткий сигнал, що Україна пішла шляхом прозорості і відвертості, залишивши за спиною період тіньових схем з продажу електроенергії за кордон".
За словами президента НАК "Енергетична компанія України" Володимира Зіневича, переможці аукціону зможуть експортувати електроенергію вже на початку наступного року: "Компанія, яка перемогла на аукціоні, купуватиме електроенергію в 'Енергоринку' і продаватиме її за зовнішньоекономічними контрактами. Це дозволить збільшити виробництво електроенергії і обсяги її продажу "Енергоринку" генераціями".
Досі експорт української електроенергії здійснювало лише "Укрінтеренерго". На кордоні України її викуповували компанії, контрольовані підприємцем Василем Данилівим (Korlea Invest, Energy Capital, Zomar, Ukrenergy Trade). У березні цього року був ухвалений закон, згідно з яким доступ до міждержавних електричних мереж повинен надаватися на аукціонах. Спроби провести торги влітку не увінчалися успіхом. Та і вчорашній аукціон "Корлеа Інвест Україна" намагалася заблокувати в суді. Проте "ДПЕК Східенерго" оскаржила рішення суду, що перешкоджає проведенню аукціону. У Korlea Invest вчора від коментарів відмовилися.
Аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Єгор Самусенко прогнозує, що завдяки проведенню аукціону "Західенерго" вже в січні зможе збільшити виробництво електроенергії на 20-25%. За його словами, до цих пір через монополію компанії "Укрінтеренерго" ці потужності були недозавантажені. Остання працювала всього з одним покупцем, не займаючись пошуком нових клієнтів. Тепер продавати електроенергію можуть декілька компаній, які мають власних споживачів в країнах Східної Європи. Нагадаємо, раніше "Західенерго" підписало угоду з System Consulting і Elmib на експорт електроенергії.
Експерт Dragon Capital Денис Саква зазначає, що середня ціна на електроенергію в країнах Східної Європи в січні збільшиться з нинішніх $0,06/кВт.г до $0,07-0,08/кВт.г. "Все разом це збільшить прибуток 'Західенерго' наступного року на 25-30% і дозволить компанії почати процес збільшення виробничих і експортних потужностей", - упевнений президент "Енергетичної консалтингової групи" Олексій Шеберстов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас