Кінець процвітання? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінець процвітання?

Казна та Політика
3773
Швейцарські банки входять в "чорну смугу". Рейтингове агентство Moody's Investors Service видало прогноз "негативний" з фундаментальних кредитних рейтингів швейцарської банківської системи. Причиною цього стали кілька скандалів, пов'язаних з розкриттям інформації про клієнтів, можлива втеча з країни російських мільярдерів і заклик арабських шейхів забирати вклади на знак протесту проти ситуації з мінаретами ...
Словосполучення "швейцарський банк" більше не є синонімом надійного та анонімного сховища для грошей заможних людей з усього світу. Найгучніший прецедент розкриття банківської таємниці - це історія банку UBS. Ще в минулому році податкове управління США через суд домоглось від UBS розсекретити 4450 клієнтських рахунків і назвати імена близько 300 американських громадян, які приховують свої активи від оподаткування. Банк спочатку відмовлявся. Але після того, як під час судового розгляду йому присудили $780 млн. штрафів, змушений був піти назустріч Вашингтону.
В результаті один з його вкладників - 55-річний громадянин США Стівен Рубінштейн вже отримав рік терміну і значний штраф за використання багатомільйонних схем ухилення від сплати податків. Настільки м'яким вироком він зобов'язаний популярній в США практиці заохочення угод з правосуддям в обмін на визнання провини. Рубінштейн визнав факт приховування капіталів у розмірі $6 млн. і тісно співпрацював зі слідством.
Набагато крутіше обійшлися з іншим фігурантом справи UBS. Колишній співробітник офісу UBS в Женеві Бредлі Біркенфельд став знахідкою для американських слідчих, які полювали за "ухильниками", які приховували гроші в Швейцарії.
Біркенфельд зізнався, що протягом п'яти років допомагав багатим громадянам США приховувати свої прибутки, готівку і ювелірні вироби. Одному з бізнесменів Біркенфельд навіть допоміг провезти через американський кордон алмази в тюбику з-під зубної пасти. Незважаючи на таку відвертість, Біркенфельда засудили до 40 місяців в'язниці і штрафу в сумі $30 тис. Як кажуть, донощику перший батіг.
Втім, є й інша версія, чому банкірові "відсипали на повну". Деякі аналітики припускають, що банк сам змусив свого співробітника здатися американським правоохоронцям, щоб у такий спосіб відвести від себе підозри у надмірній "балакучості".
Треба зауважити, що UBS не перший раз поводиться непристойно. Згадується історія "охоронець, який викрив аферу з Холокостом". 28-річний Крістоф Мейл працював охоронцем у цюрихському відділенні UBS. У 1998 році в одне зі своїх нічних чергувань він нібито випадково виявив викинуті мішки з паперовим "сміттям". Це, як потім виявилося, були два томи документів про жертв Голокосту та їхні банківські рахунки.
За те, що Крістоф Мейл передав архівні документи в ізраїльську культурну громаду міста Цюріха, він отримав політичний притулок у США (став першим політичним біженцем зі Швейцарії), стипендію на навчання в університеті і щомісячні виплати в розмірі $5 тис. А банки Швейцарії зобов'язалися виплатити жертвам Голокосту компенсацію в розмірі $1,25 млрд. Суперечки, чи дійсно Мейл був просто охоронцем чи працював на спецслужби, досі розбурхують західну пресу.
Такою ж загадковою є й особистість колишнього співробітника комп'ютерного відділу швейцарської філії банку HSBC Ерве Фальчіані, який поділився з французькою владою інформацією про власників мільйонних рахунків. Свої гроші, як передбачається, вони ховали від податківців.
Керівництво банку HSBC звинуватило Фальчіані в крадіжці секретної інформації, оскільки він банально завантажив банківські файли на свій комп'ютер, а потім здав їх французьким спецслужбам. Зараз Ерве живе в Ніцці під цілодобовою охороною поліції. А його файли і лягли в основу "чорного списку" французьких громадян-неплатників, в якому як мінімум три тисячі прізвищ і $3 млрд. на рахунках. Багатьох клієнтів банку чекає суд за звинуваченням у відмиванні коштів і несплаті податків. А дипломатичні відносини між Парижем і Берном вже загострилися.
Не кращі відносини Швейцарії зараз і з Італією. У листопаді податкова поліція Італії влаштувала широкомасштабні перевірки 76 філій швейцарських банків і пов'язаних з ними установ у рамках кампанії з репатріації коштів з незадекларованих рахунків італійців за кордоном. Йшлось про 120 млрд. євро. Хто цього разу злив інформацію - невідомо.
Міністр фінансів Швейцарії заявив, що дії італійської поліції мають вочевидь дискримінаційний характер. І оголосив про замороження двосторонніх переговорів щодо нової двосторонньої податкової угоди. У свою чергу влада прикордонного швейцарського міста Чіассо відкрито закликала громадян повідомляти про італійців, які перетинають кордон, і можуть бути "замаскованими" податковими агентами.
Паралельно конфліктам із Заходом, наростають і проблеми зі Сходом. Найбільшими клієнтами швейцарських банків (і це не секрет) є все ж таки не європейські та американські мільйонери, а росіяни та араби. У вересні під час переговорів, президент Дмитро Медведєв оголосив, що Росія планує звернутися до Швейцарії з проханням розкрити банківську таємницю своїх громадян, які мають рахунки в швейцарських банках. Тобто зробити те, чого після річної боротьби і скандалів домоглися фіскальні органи США. У відповідь президент Швейцарії Ханс-Рудольф Мерц практично дав усну згоду. Він заявив, що в його країні поважають банківську таємницю, але треба відрізняти захист інвестицій від захисту інформації, пов'язаної з протиправними діями. Після цих слів, за даними фінансових спостерігачів, почалася масова втеча російських грошей зі швейцарських банків.
З арабами справа ще заплутаніша. Після того, як громадяни Швейцарії на референдумі проголосували за те, щоб заборонити будівництво мінаретів на своїй території, релігійні та політичні діячі арабського світу закликали до різних заходів покарання. Якщо в бідних країнах, таких як Сирія, розгорнулась кампанія бойкоту швейцарських товарів, а лідер лівійської революції полковник Каддафі зажадав переведення різних установ ООН з Женеви до Нью-Йорка, то лідери ОАЕ, Туреччини та інших країн переконують співгромадян забирати свої внески зі швейцарських банків.
У той же час банк Credit Suisse чекає покарання у вигляді сплати штрафу розміром $536 млн., у зв'язку з порушенням санкцій, що забороняють допомогу Ірану. Як повідомляє The New York Times, другий за розміром банк Швейцарії стирав інформацію про перекази грошей в США, які підтвердили б, що це гроші іранських банків.
Таким чином, Credit Suisse надавав послуги Організації атомної енергетики Ірану та Організації аерокосмічних галузей, які були оголошені урядом США розповсюджувачами ЗМЗ. Після цієї історії з ними можуть припинити контакти американські фірми, побоюючись непорозумінь зі своїми спецслужбами.
За матеріалами:
Версії.сом
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас