Нерухомість-2010: що буде із цінами на житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нерухомість-2010: що буде із цінами на житло

Нерухомість
19803
За останній рік ціни на житло знизились у півтора рази, але це ще не межа: до реальної ринкової вартості поки дуже далеко, пише Dom.ria.ua
Аналітики ринку переконані, що вже в 2010-у квадратний метр у столиці можна буде придбати максимум за $1000. Всі розмови про подорожчання квартир спеціально підігріваються брокерами та банкірами, які мріють про те, що в їх кишені знову поллється "золотий дощ".
Ціни впадуть
Заступник голови ради Українського товариства оцінювачів Наталія Лебідь розповіла про те, що ріелтори продовжують штучно утримувати вартість житла, лякати всіх подорожчанням в надії, що у громадян не витримають нерви і вони кинуться купувати "дешеву" нерухомість. Однак ціна "даху над головою" не відповідає ні реальним доходам населення, ні економічній ситуації в країні. "Це ж ненормальна ситуація, коли сьогодні за 1м2 київської "малосімейки" на околиці просять $2100, - вважає Наталя Лебідь. - У бідних людей таких грошей немає, а багаті жити в такій квартирі не захочуть".
Експерт підкреслила, що світова практика показує: середня ціна нерухомості не повинна перевищувати суми середньостатистичної зарплати за 10 років. Тільки так люди зможуть реально дозволити собі купити житло, і продажі відновляться. За даними Держкомстату, за дев'ять місяців 2009 року середня офіційна зарплата в Києві становила 3108 грн., а в Україні - 1950 грн. Таким чином, середня вартість однокімнатної квартири в столиці (як на первинному, так і на вторинному ринках) повинна становити близько 370 тис. грн. ($46 тис.), а в провінції - 230 тис. грн. ($28,8 тис.).
Наталія Лебідь впевнена, що взимку ціни в доларовому еквіваленті впадуть ще на 10-15%, а влітку відбудеться більш серйозний обвал. За словами експерта, квартири за заявленою вартістю зараз ніхто не купує, за винятком окремих випадків (за ними сайти ріелторів і роблять липову статистику). "Агентства розміщують оголошення про продаж навіть неіснуючих об'єктів, щоб хоч якось пожвавити ринок", - сказала Наталя Лебідь.
Банки імітують активність ринку
Різке подорожчання квадратних метрів у кризовий період спровокували комерційні фінустанови. Справа в тому, що за кордоном кредити видають під 6-8% річних, а в Україні ставки вже зараз сягають 30-35%. На такій різниці буквально з повітря можна отримати мільярди доларів за допомогою синдикованого кредиту, коли іноземна фінустанова збирає гроші за кордоном і дає їх у позику українському банку. Відповідно, чим дорожча квартира, тим більше прибутку отримують кредитори і, у свою чергу, більше ресурсів залучають з-за кордону.
Фахівці стверджують, що банкіри наймали оціночні фірми, які з року в рік штучно завищували вартість заставної іпотеки. Потім фінустанови відправляли за кордон документи, що свідчать про подорожчання їх застав, і могли взяти ще один кредит. В результаті житло стало носієм заставної вартості під майбутні позики, або, простіше кажучи, - їх заручником, як у фінансовій піраміді.
У підсумку ціну житла штучно підняли в десятки разів. Це продовжувалося доти, доки вартість квартир не перевищила купівельну спроможність кредитоспроможного населення. Зараз почався зворотний процес: ціни будуть падати доти, поки попит не врівноважить пропозицію.
Громадяни не бажають купувати нерухомість за величезні суми, вартість житла стрімко падає, а значить, іпотечні застави знецінюються. В результаті, якщо людина не може повернути фінустанові кредит, вона змушена продавати заставу дешевше від її початкової вартості і втрачати на цьому величезні гроші. Як наслідок, у банківських активах утворюється дірка на кілька мільярдів, яку можна покрити лише набираючи нові кредити в уряду - під рефінансування. Однак банкіри не хочуть продавати заставне житло за реальною ціною, а вдаються до хитрощів: кредитують самих себе. У структурі кожної великої фінустанови обов'язково є холдинг, у складі якого - будівельна компанія. Банк кредитує своїх будівельників, а потім сам і викуповує побудоване ними житло, щоб утримати високі ціни на ринку.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас