Скинули з Олімпу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скинули з Олімпу

Казна та Політика
965
Зниження кредитного рейтингу із зобов'язань Греції агентством Fitch змусило інвесторів знову повернутися до думки про те, що фінансова криза вичерпана не до кінця і її наслідки ще довго будуть проявлятись у всьому світі
Рейтингові агентства, які у свій час не звернули уваги на спекулятивні настрої своїх підопічних, тепер починають надолужувати згаяне і діяти на випередження. Минулого тижня міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило суверенний кредитний рейтинг Греції з "А-" на "BBB +", що стало найгіршим показником серед всіх країн єврозони. Тим самим Греція стала не тільки першою за останні 10 років державою Євросоюзу, позбавленою кредитного рейтингу "А", а й першою країною серед великих, яка може оголосити про дефолт (після Німеччини, яка не змогла виконати боргові зобов'язання в 1948 році).
У своєму офіційному комюніке аналітики агентства відзначили занепокоєння відносно прогнозів для державних фінансів у середньочасній перспективі. "Рейтингова дія відображає зростання бюджетного дефіциту Греції в 2009 році до 12,7% від ВВП країни в порівнянні з раніше прогнозованими 6%. Якщо уряд не вживатиме необхідних заходів щодо зниження фіскального навантаження, існує імовірність подальшого зниження рейтингу країни", - повідомили агентства. Тепер аналітики та інвестори всього світу палко обговорюють, чи слід очікувати дефолту Греції за борговими зобов'язаннями і коли такий дефолт може статися.
Колег з Fitch підтримали і два інші найбільші рейтингові агентства. Standard & Poor `s перемістив рейтинг Греції "А-" на перегляд з "негативним" прогнозом. Moody's провело аналогічні рейтингові дії ще 29 жовтня, поставивши на перегляд з можливістю зниження рейтинг Греції за борговими зобов'язаннями в іноземній валюті "А1".
Новина спровокувала чергову хвилю розпродажів на світових майданчиках. Був покараний і євро. Валюта Євросоюзу подешевшала відносно долара та інших світових валют, підкресливши тим самим всю серйозність наслідків, якими може обернутись для єврозони гіпотетичний дефолт Греції. Розмір премії, яку інвестори зажадали із п'ятирічних грецьких казначейських паперів у порівнянні з американськими "трежеріз" досяг найвищих значень з квітня. Премія, або спред, збільшився до 2,1 відсоткових пункти, що ускладнило Греції можливість рефінансувати її борги. За прогнозами уряду, в 2010 році держборг досягне 125% ВВП. При цьому згідно з Маастрихтськими критеріями, дефіцит держбюджету країни, яка входить до єврозони, не повинен перевищувати 3% її ВВП, а розмір держборгу 60% ВВП. Однак на сьогодні вимоги європейського пакту фінансової стабільності не виконують 20 з 27 країн ЄС.
Зниження рейтингів може ускладнити для Греції і питання залучення коштів на ринку облігацій шляхом отримання рефінансування від ЄЦБ. Згідно з правилами європейського центробанку, папери, прийняті ним як застава при наданні кредитів та здійснення операцій РЕПО, мають рейтингуватись не нижче однієї "А" принаймні двома з трьох рейтингових агентств: Fitch, S&P і Moody's. Щоправда, у зв'язку з кризою, ця вимога була ослаблена до "тріпл В". На сьогодні суверени Греції знаходяться лише на одну позицію вище від нового критерію згідно Fitch (але нижче початкового критерію) і на дві позиції вище згідно S&P (і тільки одну в порівнянні з початковим критерієм). Тимчасове послаблення правил у зв'язку з глобальною кризою було введено ЄС у 2009 році і продовжено на весь 2010-й.
Ситуація з "грецькими рейтингами" поставила ЄЦБ у складну ситуацію - далі розширювати послаблення до якості застав або у випадку погіршення ситуації відмовити у прийнятті паперів одного з її членів. Перший варіант може послабити і без того складну фінансову дисципліну в єврозоні, а другий може підірвати довіру до одного з найбільших експериментів Євросоюзу - єдиної європейської валюти.
Незважаючи на рішення рейтингового агентства, більшість аналітиків оцінюють імовірність дефолту Греції на дуже низькому рівні. Щоправда, це не знімає питання - а наскільки поточні спреди з облігацій Греції відображають реальні ризики?
Наталя Терехова
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас