Польська опозиція погрожує уряду судом за газову угоду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польська опозиція погрожує уряду судом за газову угоду

Енергетика
687
Представники найбільшої опозиційної партії Польщі "Право і справедливість" (PiS) гостро розкритикували узгоджений польським урядом договір про постачання російського газу в країну.
Як передає кореспондент УНІАН, на думку опозиційних політиків, підписання узгодженого минулого тижня договору призведе до збереження домінування російських постачальників "блакитного палива" в Польщі.
Політик Павел Понциліуш на прес-конференції у Варшаві назвав продовження міжурядового договору на 15 років до 2037 року "прив’язанням багатьох поколінь поляків".
"Це означає зацементування домінування Газпрому на польському ринку", - додав він.
Інший політик PiS Макс Крачковський заявив, що урядовці за підписання договору можуть понести не лише політичну, а й кримінальну відповідальність перед найвищим в Польщі судом - Конституційним Трибуналом.
Він назвав неправдивим аргумент урядовців про те, що Польщі загрожував би брак газових поставок, у випадку не підписання нового договору з росіянами.
На переконання депутатів партії PiS, яка в 2007 році програла позачергові парламентські вибори правлячій нині у Польщі "Громадянській платформі" (РО), Польща через новий контракт з "Газпромом" може мати надлишки газу.
Як повідомляв УНІАН, представники польського та російського уряду минулого тижня остаточно узгодили текст нового договору про постачання газу в Польщу, згідно з яким з наступного року поставки мають зрости до 10,26 млрд. кубометрів з передбачених попереднім договором 8 млрд. та в наступні роки 9 млрд. кубометрів.
"Газпром", який після повалення комуністичного режиму у Польщі наприкінці 80-х років залишався головним постачальником газу на польський ринок, з 2007 року безпосередньо та через "РосУкрЕнерго", в якому він контролює найбільший пакет, поставляв до Польщі понад 90% імпортного газу.
Польща з початку чергового газового конфлікту між Україною та РФ на початку цього року досі не отримує 25% газового імпорту, який з 2006 року поставляв швейцарський трейдер "РосУкрЕнерго".
Польський PGNIG хотів підписати корпоративний контракт із "Газпромом", який володіє 50% акцій РУЕ, аби компенсувати недопоставки, але російська сторона поставила умовою додаткових поставок внесення змін в міжурядовий Ямальський договір з 1992 року.
На думку кількох оглядачів, "Газпром", таким чином, намагався домогтися від поляків поступок у транзиті свого газу польською територією та зірвати плани альтернативних поставок газу до Польщі.
Польська влада та PGNIG переконують у вигідності узгодженого контракту, відзначаючи, що він не перекреслить диверсифікаційні плани газових поставок.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас