Безробіття набирає обертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безробіття набирає обертів

Казна та Політика
4760
Рівень офіційного безробіття в листопаді підвищився вперше після восьми місяців зниження. Вчора Держслужба зайнятості повідомила про зростання кількості незайнятих громадян, які знаходяться на державному обліку, на 10,4 тис. осіб до 536,7 тис. У відомстві пояснюють це завершенням сезонних аграрних, будівельних робіт і курортного сезону, тому збільшення безробіття продовжиться до весни. За прогнозами експертів, за зиму роботу може втратити до 200 тис. людей.
Державна служба зайнятості (ДСЗ) вчора повідомила, що в листопаді кількість громадян, які знаходяться на держобліку, зросла на 10,4 тис. і досягла 536,7 тис. осіб. Загальна кількість безробітних минулого місяця збільшилась на 3,8 тис., до 512,2 тис., з яких понад 400 тис. отримали фінансову держдопомогу. Це перший сплеск безробіття з березня, коли почався тривалий період зниження: за березень-жовтень кількість безробітних громадян, які знаходяться на обліку в ДСЗ, зменшилась майже в два рази - на 388,2 тис. осіб.
Зростання безробіття в листопаді супроводжувалось скороченням кількості вакансій на 2,1 тис., до 75,4 тис. При цьому якщо в жовтні ДСЗ знайшла роботу 70,3 тис. осіб, то в листопаді - лише 44,7 тис. (з початку року - 667,9 тис.).
В прес-службі ДСЗ зростання кількості безробітних вважають незначним і пов'язують з сезонними коливаннями на ринку праці, які спостерігаються в Україні останні десять років і характерні для більшості країн. "У листопаді-грудні ми завжди чекаємо збільшення реєстрації незайнятих громадян, але навесні фіксується зниження їх кількості", - сказали в ДСЗ, пояснивши сезонність зростання безробіття завершенням сільськогосподарських, будівельних робіт і курортного сезону.
Сезонний характер збільшення кількості безробітних в 2009 році теж відображає реальне погіршення ситуації на ринку праці - до цих пір не вирішена проблема створення нових робочих місць. "Кількість вакансій скорочується у зв'язку із продовженням кризи, адже пожвавлення економіки не відбувається. Підприємствам не відшкодовують ПДВ, і вони не те що зарплату виплачувати не можуть, а думають, як би не закритися", - говорить аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Олена Осінкіна. За її словами, щомісячно штат на підприємствах скорочується на 0,3%, тоді як Держслужба зайнятості в останні місяці фіксувала скорочення безробіття. Це означає, що більшість звільнених не стає на облік, а працює в тіньовій економіці, обсяг якої оцінюється в 50-60%.
"Звільнені погоджуються на неофіційну роботу і зарплату в конвертах", - зазначає Осінкіна. На думку провідного наукового співробітника Інституту демографії НАН України Лідії Ткаченко, за період сезонного затишшя на ринку праці без роботи можуть залишитися 150-200 тис. громадян. "Якщо порівнювати з економічно сприятливим 2007 роком, а не з 2008 роком, який виявився нетиповим через кризу, то два роки тому безробіття в жовтні-грудні виросло на 100 тис. осіб.
Тому зараз можна говорити про цифру до 200 тис.",- пояснює вона. Олена Осінкіна зазначає, що число людей, які отримають статус безробітних, може бути і більше, оскільки офіційно зареєстровані непрацюючі громадяни мають право на отримання субсидії. Вона вважає, що в разі зростання тарифів ЖКГ незайняті українці обов'язково скористаються преференцією.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас