"Лукойл" перебуває в очікуванні "революції" на світових ринках нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Лукойл" перебуває в очікуванні "революції" на світових ринках нафти

Енергетика
825
Найбільша російська приватна нафтова компанія ВАТ "Лукойл" чекає "революцію" на світових ринках нафти, коли гігантські родовища Іраку забезпечать світу додаткові 20% світових постачань сировини, заявив віце-президент "Лукойлу" Леонід Федун в інтерв'ю Reuters.
Федун, зокрема, чекає п'ятикратного збільшення видобутку в Іраку, яке обмежить зростання цін на нафту і відлякає інвесторів від розробки важчих і дорожчих проектів в інших країнах. "Топ-менеджер провідної західної компанії заявив, що сучасна історія нафтового бізнесу буде розділена на доіракський період і постіракський період. Я з цим згоден", - заявив Федун в інтерв'ю. "Ми є свідками революції в видобутку нафти, - додав він. - Інвестиції обчислюватимуться мільярдами доларів, проект колосальний".
Оборудка, в якій "Лукойл" отримав доступ до 12,9 млрд. барелів нафтових запасів, - це не просто контракт на обслуговування, говорить Федун, "це гібрид контракту і угоди на розділення видобутку". "Як тільки контракт набере чинності, ми почнемо його реалізацію. Протягом трьох-чотирьох років ми запустимо першу фазу, а потім і другу", - заявив віце-президент "Лукойлу".
Мета Міністерства нафти Іраку - видобуток 12 млн барелів на день - близька до реальності, сказав Федун. Коли ці плани будуть реалізовані, на світовий ринок буде зроблено величезний вплив. "Світові запаси нафти збільшаться як мінімум на 20%, а попит не збільшиться на такий же обсяг. Це порушує питання про довгострокову ціну на нафту", - додав він.
"Низка проектів, які зараз перебувають на розгляді, виявляться неконкурентоспроможними", - заявив Федун. "Чи потрібно тепер індустрії інвестувати в розвиток важких нафтових родовищ, таких як нафтоносні піски або буріння глибоких свердловин в Мексиканській затоці, Західній Африці або на шельфі Бразилії? Чи потрібна нам друга фаза трубопроводу Східний Сибір - Тихий океан?" - задається питаннями віце-президент "Лукойлу".
Він також заявив, що потенційні вигоди видобутку в Іраку - низькі витрати на видобуток, низькі транспортні витрати і можливість доступу до інших прибуткових областей. "Незважаючи на терористичні акти, політична ситуація в країні стабільна. Так, є ризики, але регіони, де працюватимуть крупні компанії, стабільні й розташовані недалеко від інфраструктури", - відзначив Федун.
Частка "Лукойлу" в консорціумі по розробці родовища Західна Курна - 2 складе 63,75%, Statoil - 11,25%. Партнерами за проектом також є британські BP, китайська CNPC і французький енергетичний гігант Total.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас