Кінах: В АПК колишні кризові явища можуть повторитися в 2010 році в гіршому варіанті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінах: В АПК колишні кризові явища можуть повторитися в 2010 році в гіршому варіанті

Аграрний ринок
337
Явища системної кризи в агропромисловому комплексі можуть повторитися наступного року в гіршому варіанті, заявляє президент Українського союзу промисловців і підприємців, народний депутат України Анатолій Кінах. Про це він повідомив під час круглого столу "Бюджет-2010: запланована катастрофа українського АПК?", передає прес-служба УСПП.
За його словами, криза в АПК поглиблюється у зв'язку з відсутністю сучасного якісного законодавства, блокуванням формування прозорих земельних відносин, проблемами у валютно-курсовій, грошово-кредитній, банківській політиці. "Ми безпрецедентно відкрили внутрішній ринок і абсолютно не задіяли заходи, які б стосувалися посилення конкурентоспроможності українського АПК, не створили умов як мінімум для рівноправної конкуренції", - вважає він.
На переконання А.Кінаха, проблеми агропромислового комплексу загострилися після того, як Україна не задіяла необхідного пакету заходів щодо його адаптації до умов СОТ. "На початку 2000-х рр. середньозважений захисний імпортний тариф в Україні досягав 30%, а після вступу до СОТ цей тариф в АПК склав 9%, - відзначив він. - При цьому по більшості напрямів взагалі діє нульова ставка".
А.Кінах підкреслив, що, незважаючи на кризу, агропромисловий комплекс України має достатньо серйозні валові показники розвитку. "В умовах зростаючого попиту на продовольство на світових ринках АПК набуває вищого стратегічного значення, ніж запаси нафти і газу, тому що це поновлюваний ресурс", - відзначив він.
Як підкреслив А.Кінах, на відміну від розвинених держав, які останнім часом різко підвищили рівень державної підтримки АПК, Україна діє навпаки. "Якщо в 2008 р. загальна сума державної підтримки агропромислового комплексу із загального фонду держбюджету і шляхом механізму виплати ПДВ склала 13,5 млрд. грн., то в 2009 р. можна чекати лише 935 млн. грн., тобто державна підтримка зменшилася практично в 15 разів, - говорить він. - Хоча за рівнем коштів на 1 га сільгоспугідь Україна в десятки разів поступається європейським державам".
Президент УСПП відзначив, що забезпечувати конкурентоспроможність агропромислового комплексу за рахунок дешевої робочої сили і нещадної експлуатації землі - це політика, яка веде в безвихідь.
"Ця проблема має вирішуватися не кон'юнктурними меморандумами, які підписуються між урядом і різними галузями, включаючи АПК, а шляхом серйозних програм і стратегії, які відповідають національним інтересам і містять комплексний підхід", - переконаний він.
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас