Міліція викрила схему розкрадання 200 млн грн., виділених державою для допомоги вкладникам збанкрутілих банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міліція викрила схему розкрадання 200 млн грн., виділених державою для допомоги вкладникам збанкрутілих банків

Кримінал
1607
Співробітники Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України викрили злочинну схему привласнення групою зловмисників, за попередніми оцінками, понад 200 млн. грн., виділених державою для допомоги вкладникам збанкрутілих банків. Як повідомили в Департаменті зв'язків з громадськістю МВС України, ця схема була викрита в результаті перевірки звернення до МВС керівництва АКБ "Укрсоцбанк" про можливі неправомірні дії фізичних осіб, які за дорученнями вкладників двох комерційних банків отримують гарантовані кошти за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
У відповідності з отриманою інформацією, ліквідаторами банків "Європейський" і "Національний Стандарт" до Фонду надані списки фізичних осіб, відповідно до яких кошти в сумі 7,8 млн. грн. від імені 50 громадян України отримали двоє громадян, - "С" (який працює в банку "Європейський" на посаді начальника одного з управлінь) і "Ф" (в середньому по 150 тис. грн. на одну особу). Надалі вказані фінансові ресурси акумулювалися на відкритому у відділенні АКБ "Укрсоцбанк" розрахунковому рахунку на ім’я двадцятип'ятирічного чоловіка.
З метою попередження зловживань під час здійснення вказаних фінансових операцій керівництво АКБ "Укрсоцбанк" заблокувало 14,7 млн. грн. і звернулося до Фонду гарантування вкладів за роз'ясненнями. У свою чергу, Фонд направив звернення АКБ "Укрсоцбанку" в СБУ, яка, у свою чергу, направила вказане звернення в Міністерство внутрішніх справ України. На момент отримання цього звернення ДДСБЕЗ МВС України, рахунок вищезазначеного керівника управління банку "Європейський" вже був розблокований, а кошти з рахунку зняті відповідно до листів-підтверджень дійсності наданих списків вкладників ліквідаторами вказаних банківських установ і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
В результаті перевірки ДДСБЕЗ встановлено, що на прохання двох молодих людей, нібито для підвищення рейтингу банків серед залучених вкладників, громадян закликали відкривати рахунки у вказаних банківських установах за винагороду в розмірі 100-200 грн. Для відкриття рахунків вказаними особами банківським працівникам надавалися копії паспортів, ідентифікаційний код, проте кошти на депозитні рахунки не вносилися (це виключає їх право на отримання гарантованих сум за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб). Зокрема, встановлено, що рахунки у вказаних банках відкривалися в серпні 2009 року в робочі дні після 20.00. Безпосередньо з міста Черкаси прибув переповнений автобус, в якому було понад 40 осіб, що відкрили рахунки за винагороду.
З метою опитування по вказаних фактах одна з посадових осіб банківської установи була запрошена до Департаменту ДСБЕЗ. За її словами, особисто вона з вкладниками банків "Європейський" і "Національний Стандарт", які надали їй доручення на отримання сум за рахунок коштів Фонду, не знайома. Вказані доручення їй надали двоє наглядно знайомих, пообіцявши після отримання сум виплатити матеріальну винагороду, розмір якої не обумовлювався. Як пояснив банківський працівник, він особисто отримав близько 10 млн. грн., з яких 1,5 млн. грн. він передав вищезазначеним наглядно знайомим особам без складання будь-яких документів про отримання коштів. Кошти в розмірі близько 8,5 млн. грн. нібито знаходилися в скриньці акціонерного банку, відкритій на його ім'я.
Крім того, за попередньою інформацією, до розкрадання коштів Фонду причетні власники і службові особи банків "Європейський" і "Національний Стандарт". Зокрема, лише на ім’я керівника одного з управлінь банку "Європейський" було оформлено доручень від фізичних осіб на суму 36 млн. грн. За попередніми оцінками, загальна сума незаконно привласнених грошей перевищує 200 млн. грн.
Матеріали перевірки направлені в ГУ МВС України в м. Києві з метою порушення кримінальної справи за ознаками складів злочинів, передбачених ст. 191 і 358 Кримінального кодексу України. Наразі вказані матеріали досудового слідства витребувані прокуратурою Шевченківського району м. Києва.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас