BofA Merrill Lynch очікує повільного, але впевненого відновлення світової економіки у 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

BofA Merrill Lynch очікує повільного, але впевненого відновлення світової економіки у 2010 р.

Казна та Політика
773
Наступного року зростання глобального ВВП складе 4,4%, наголошується в документі. Країни з економікою, що розвивається, покажуть особливо високі результати (середній показник зростання їх ВВП становитиме 6,3%), у той час як у розвинених країнах спостерігається тенденція до відновлення економіки (тут середнє зростання показників складе 2,7%).
Автори доповіді наводять кілька причин такого позитивного прогнозу, який відрізняється від більш стриманих оцінок інших аналітиків.
По-перше, після банкрутства Lehman Brothers уряди різних країн світу вирішили протистояти фінансовій та економічній кризі за допомогою стратегії "роби, чого б це не коштувало". Це означає не тільки більш агресивні методи кредитно-грошового та податково-бюджетного стимулювання, а й застосування політичних заходів, які регулярно коригуються в залежності від динаміки кризи.
По-друге, автори доповіді BofA Merrill Lynch Global Research звертають особливу увагу на потенціал економічного циклу. Відповідно до звіту, у період рецесій багато секторів економіки демонструють набагато гіршу динаміку, ніж прогнозувалося раніше. У той же час навіть щонайменше поліпшення прогнозів породжує активність.
"За нашими підрахунками, реальні показники зростання економіки перевищать очікувані. Проте динаміка зростання буде набагато слабшою в порівнянні з попередніми спадами", - вважає старший експерт з економіки Північної Америки та координатор департаменту світової економіки банку Етан Харріс.
Повільне відновлення ринків, швидше за все, зумовить низьку базову інфляцію, тривалу і занадто ліберальну грошово-кредитну політику і подальше збільшення грошової маси. Експерти прогнозують зростання вартості акцій і сировинних активів на тлі зменшення доходів від державних і корпоративних облігацій.
Акції виграють від економічного зростання
Прискорення темпів зростання світового ВВП позитивно вплине на вартість акцій, наголошується в доповіді BofA Merrill Lynch. Світові фінансові ринки будуть достатньо стабільні. Відповідно, відновлювальна тенденція, яка намітилася в 2009 році, продовжиться і в наступному році, якщо не буде ймовірності другої рецесії. Незважаючи на 30%-е зростання вартості акцій, зафіксоване в 2009 році, співвідношення ринкової ціни акції до доходу компаній менше від середнього показника за десятирічний період в 16 разів. Крім того, світова економіка буде тяжіти до ризику, зазначають експерти.
"На нашу думку, у ризикованих активів є перевага, але тільки до збою в реалізації стратегії, або до другого спаду економічної активності", - заявив провідний стратег з міжнародних корпоративних інвестицій BofA Merrill Lynch Global Research Майкл Хартнетт.
Аналітики очікують, що наступний рік буде сприятливим для акцій європейських компаній, при цьому в більшому виграші опиняться акції компаній циклічних секторів.
За прогнозами керівника американського відділу стратегічних корпоративних інвестицій Девіда Бьянко, продажі компаній, що складають індекс S&P 500, будуть зростати. Найвищі показники при цьому продемонструють компанії чотирьох глобальних циклічних секторів: технологічного, енергетичного, промислового, а також сектора сировини початкового ступеня переробки. "У 2010 році у найбільшому виграші виявляться енергетичні та фінансові компанії. Крім того, акції промислових та технологічних компанії і підприємств сектора сировини початкового ступеня переробки теж продемонструють стійке зростання, яке не передбачає високого ступеню ризику. Ми вважаємо, що за 12 місяців індекс S&P 500 досягне 1275 пунктів", - заявив Бьянко.
Прибутковість облігацій мінфіну США значно перевищить очікування
Експерти банку прогнозують помірний приріст світових відсоткових ставок в 2010 році внаслідок поліпшення економічного клімату, збільшення обсягу державних облігацій і проблем з фінансовою стабільністю. Поєднання цих чинників призведе до того, що прибутковість із державних облігацій буде перевищувати показники форвардних ринків, у той час як банки не поспішають підвищувати облікові ставки в очікуванні очевидних ознак відновлення економіки.
Разом з тим держоблігації будуть менш привабливі як інструмент інвестицій, ніж акції або сировинні товари.
Додатковий ризик за кредитами означає додатковий прибуток
Керівник відділу глобальної кредитної стратегії BofA Merrill Lynch Джеффрі Розенберг передбачає нормалізацію в сфері кредитного прибутку в міру того, як сектор корпоративних кредитів стає більш прибутковим, ніж вкладення в державні облігації та інструменти грошового ринку.
Високоприбуткові папери, швидше за все, покажуть до 10% прибутку, що краще від показників інструментів з більш високою надійністю - 2-3%. Дж.Розенберг вважає, що доходи, отримані на кредитних ринках за останній рік, вражають, однак говорити про стабільність поки не доводиться. У майбутньому інвесторам доведеться скоригувати свої очікування щодо збільшення вартості активів у відповідності зі звичайними показниками для цього класу активів.
Долар подорожчає відносно валют G10
Позитивні прогнози зростання підтримують думку, що становище долара США на ринках в 2010 році покращиться. Це допоможе американській валюті продовжити підйом відносно більшості валют G10, що почався нещодавно. Проте варто очікувати його ослаблення проти валют ринків, що розвиваються, вважає керівник відділу валютної стратегії G10 Стівен Пірсон. Багато інвесторів скуповували долар в 2009 році як засіб захисту капіталу в період економічної нестабільності, в 2010 році апетит до ризику буде менше впливати на апетит до долара.
"Група десяти" (G10) - перші десять економічно розвинених країн, що об'єдналися в Паризький клуб у 1962 році, які взяли на себе зобов'язання із загального положення про запозичення, що надає доступ до коштів Міжнародного валютного фонду як членам організації, так і країнам, які не входять до неї. До G10 входять Бельгія, Канада, Франція, Італія, Японія, Нідерланди, Швеція, Німеччина, США і Великобританія.
Зміщення пріоритетів на ринках, що розвиваються
Ринки, що розвиваються, знову будуть грати центральну роль у зростанні світової економіки. Однак, на думку аналітиків банку, головною темою 2010 стане передача естафети від азіатських країн Мексиці та ринкам, що розвиваються, Європи. Завдяки спільному підйому світової економіки орієнтовані на експорт країни, такі як Південна Корея, Мексика і Росія, зможуть збільшити темпи зростання на тлі необхідності задоволення зростаючих потреб на внутрішньому попиті економік Китаю та Індії, додають експерти.
Зростання попиту на енергоносії та промислові метали продовжиться
На ринках сировини продовжиться підвищення попиту на енергоносії та промислові метали. Покращиться прогноз відносно американської економіки і всієї світової економіки в цілому, швидше за все, збільшиться попит на сировину, особливо в другій половині 2010 року. Два роки надзвичайно ліберальної грошової політики призведуть до більш активного споживання енергії та промислових металів, особливо на ринках, що розвиваються, вважає керівник відділу досліджень глобального ринку сировини BofA Merrill Lynch Франциско Бланш. Нафта, мідь, платина (менше золото) в 2010 році подорожчають.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас