"Нафтогаз" по-американськи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" по-американськи

Фондовий ринок
1116
Ринок енергоресурсів, який виходить із кризи, оживила $41-мільярдна мегаугода. Найбільша в світі приватна нафтогазова компанія Exxon Mobil, що базується в Техасі, поглинає найбільшого в США виробника природного газу - XTO Energy.
Ради директорів Exxon Mobil і XTO Energy схвалили злиття, яке буде реалізовано через обмін акціями в співвідношенні 0,7098 паперів Exxon за кожну акцію XTO. У грошовому вираженні, розрахованому за підсумками біржових торгів минулої п'ятниці, обсяг цієї операції оцінюється в $31 млрд., що представляє 25% премій до вартості паперів газової компанії. Додатково Exxon Mobil погоджується прийняти на свій баланс борги XTO Energy у розмірі $10 млрд.
"Ми раді, що Exxon Mobil і XTO уклали цю угоду. Неосвоєна ресурсна база, багатий досвід і професіоналізм співробітників XTO спільно з глобальним масштабом, а також новітніми операційними і фінансовими можливостями Exxon Mobil дозволять розширити розробки нафтових і газових ресурсів на благо наших споживачів в США і по всьому світу", - заявив вчора голова ради директорів Exxon Mobil Рекс Тіллерсон.
За його словами, злиття Exxon Mobil і XTO, після схвалення регулюючих органів і акціонерів, завершиться в другому кварталі 2010 р., і позитивно вплине на економіку і енергетичну безпеку США, оскільки підвищить можливості для створення робочих місць і збільшить інвестиції в американські газові родовища. Експерти передбачають, що операція, що відбулася, каталізує активність на ринку злиття і поглинань в енергетичному секторі.
"Новина про злиття Exxon Mobil і XTO стала сюрпризом. До сьогоднішнього дня індустрія деякий час перебувала в пасивному стані, чекаючи подібної операції. Тепер ринку дали сигнал звернути увагу на активи, пов'язані з енергоресурсами", - зазначив віце-президент зі зв'язків з інвесторами нафтової компанії PetroHawk Джоан Дунлап.
Акції виробників енергоресурсів, які виявились в центрі уваги, на вчорашніх біржових торгах зростали в ціні як на дріжджах. Причому особливо нестримно підскочили в ціні папери компаній, що відчувають фінансові труднощі, в яких вірогідність виявитися об'єктом поглинання вища. Так, акції XTO подорожчали на 16%, PetroHawk - на 7,3%, EOG - на 5,6%, Southwestern - на 7,4%, EnCana - на 5,5%, Devon - на 5,3%, Chesapeake - на 6,6%, Range Resources Corp - на 8,6%, Quicksilver Resources - на 6,9%, Cabot Oil & Gas - на 9,7%. Акції Exxon на цьому фоні подешевшали на 4%.
XTO контролює родовища газу обсягом 1,27 трлн. кубометрів і спеціалізується на видобуванні ресурсів з важкодоступних родовищ, зокрема, зі сланцю, який вважається одним з найбільш перспективних джерел палива для США.
Не дивлячись на істотне падіння цін на газ, доходи XTO в третьому кварталі 2009 р. впали лише на 4% порівняно з аналогічним періодом 2008 р., тоді як виручка підвищилася на 8% - до $2,29 млрд., а виробництво виросло на 23% - до 83 млн. кубометрів газу на день. Це пов'язано з тим, що торік компанія витратила $4,2 млрд. на активні поглинання, що і стало причиною появи у неї високої заборгованості.
Exxon Mobil, на відміну від XTO, не робила крупних поглинань близько 10 років з моменту об'єднання компаній Exxon і Mobil. Корпорація нагромаджувала кошти і в період буму, і в період кризи, і лише тепер вирішила скористатися зниженням цін на сировинні товари і високою заборгованістю конкурентів, аби збільшити свою частку на ринку видобутку вуглеводнів.
Корпорація Exxon Mobil веде свою історію від нафтової монополії Standard Oil, заснованої в 1882 р. мільйонером Джоном Рокфеллером. Зараз вона вважається найдорожчою компанією в світі з капіталізацією $331 млрд. Також Exxon Mobil лідирує за обсягом продажів, який за 9 міс. 2009 р. знизився на 43,8% - до $220,7 млрд., проти $393 млрд. в січні-вересні 2008 р. Чистий прибуток Exxon Mobil за 9 міс. 2009 р. знизився на 65%, до $13,2 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас