Застава успіху — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Застава успіху

Фондовий ринок
726
Учасники конкурсу з приватизації Одеського припортового заводу досягли першої перемоги в судах, де вимагають повернення заставних коштів. Вчора Госпсуд Києва зобов'язав Фонд держмайна повернути 400 млн грн. компанії "Фрунзе-Флора" Костянтина Григоришина. Аналогічний позов вчора подав ще один учасник конкурсу - компанія "Нортіма", близька до групи "Приват". Вони можуть зажадати також відшкодування збитку, пов'язаного з діями держорганів, вважають юристи.
Відведений законом термін повернення застави учасникам конкурсу, що не відбувся, з продажу 99,57% акцій Одеського припортового заводу закінчився 10 жовтня. Нагадаємо, відразу після торгів застава 400 млн грн. була повернена підконтрольній російському "Газпрому" компанії "Сибур-холдинг". Останнім двом учасникам - "Фрунзе-Флора" і "Нортімі" - застав не повернули досі. 21 жовтня компанія "Фрунзе-Флора" подала позов до Господарського суду Києва з вимогою повернути заставу.
Госпсуд Києва вчора зобов'язав Фонд держмайна повернути компанії "Фрунзе-Флора" конкурсну гарантію у розмірі 400 млн грн., повідомили в юридичній фірмі "Василь Кисіль і партнери", що представляє інтереси компанії в суді. У прес-службі фонду уточнили, що позов був задоволений частково: позивач вимагав також виплати додаткових сум у вигляді штрафів, але суд постановив повернути гарантію і сплатити держмито. У групі "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина від коментарів відмовились.
Подання апеляції на рішення суду маловірогідне, додали у Фонді держмайна (ФДМ): "Ми були готові своєчасно повернути гарантію і подали всі необхідні документи до Держказначейства. Все, що було потрібно від ФДМ, вже зроблено". Але, як заявили агентству "Інтерфакс" в Держказначействі (проходило в справі як третя особа), ФДМ ніяк не може правильно оформити документи для перерахування грошей двом учасникам конкурсу. Раніше в.о. голови ФДМ Дмитро Парфененко повідомляв, що тричі направляв платіжне доручення до Мінфіну і стільки ж разів отримував відмову з формальних причин.
Але якщо до цих пір повернення застави затягувалося через неузгоджені позиції ФДМ і Мінфіну, то тепер судовий виконавець може примусово списати кошти з рахунку фонду, відзначає партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко: "Гроші спише банк, і від Держказначейства не вимагається виконання жодних процедур". "На практиці стягнути кошти з держструктур нелегко, але можливо - такі випадки були, - говорить партнер юридичної компанії Astapov Lawyers Олег Мальський. - Але зараз, враховуючи політичні аспекти, мало хто з судових виконавців погодиться взятися за цю справу".
Не став чекати повернення коштів і другий учасник конкурсу - "Нортіма". Вчора компанія повідомила про подачу аналогічного позову до ФДМ і Держказначейства до Госпсуду Києва. Окрім виплати суми конкурсної гарантії 400 млн грн., позивач вимагає сплати відсотків при користуванні коштами і штрафів за порушення грошового зобов'язання - всього 403,14 млн грн. Слухання у справі призначені на 23 грудня.
Вимоги учасників конкурсу можуть бути і посилені, зазначають юристи. "Це може закінчитися позовами про стягнення збитку, який отримала компанія, - говорить Марченко. - Найпростіший спосіб - заявити, що компанія планувала купити якийсь актив, але не змогла цього зробити, оскільки держава не повернула вчасно заставу, і їй довелося платити неустойку. Такий позов буде легко виграти".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас