Доходи не зійшлись з видатками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доходи не зійшлись з видатками

Казна та Політика
834
Кабінет міністрів не став вносити до Верховної Ради доопрацьований проект держбюджету на 2010 рік, оскільки парламент нібито не надав поправки депутатів. У комітеті Ради з питань бюджету заявляють, що ще два тижні тому направили 1,3 тис. пропозицій. На думку парламентарів, уряд затягує бюджетний процес, аби в ручному режимі витрачати кошти на початку 2010 року.
Вчора на погоджувальній раді Верховної ради фракція БЮТ запропонувала перенести розгляд проекту №5000 "Про держбюджет на 2010 рік", запланований порядком денним на пленарний день 15 грудня. Заступник голови фракції Андрій Кожем'якін пояснив прохання тим, що Кабмін не надав парламенту остаточний варіант проекту держбюджету. А перший віце-прем'єр Олександр Турчинов пізніше заявив, що уряд не вноситиме змінений проект бюджету-2010, поки не отримає висновки парламентського комітету з питань бюджету зі всіма поправками депутатів. "Ми не отримали висновків і пропозицій, в якому ж напрямі нам змінювати закон", - обурився Турчинов, додавши, що Кабмін готовий збільшувати витрати, лише якщо депутати знайдуть джерела їх фінансування.
Як повідомляв "Комерсант-Україна", 20 листопада парламент не підтримав жодну з поправок до проекту бюджету, схвалених комітетом, але прийняв постанову про відправлення держбюджету на доопрацювання в Кабмін для приведення його у відповідність з нормами Бюджетного кодексу, Конституції і закону "Про підвищення в 2010 році мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму". Протягом двох днів бюджетний комітет повинен був узагальнити 1,3 тис. поправок і направити їх в Кабмін для доопрацювання бюджету за два тижні. В. о. міністра фінансів Ігор Уманський обіцяв повернути бюджет до Верховної Ради до 7 грудня. Доопрацьований законопроект включав скорочення доходів на 30 млрд грн., видатків - на 40 млрд грн. і коштів на рекапіталізацію - до 30 млрд грн.
В бюджетному комітеті стверджують, що Кабмін має всю необхідну інформацію для роботи з проектом держбюджету-2010. "Ми направили в уряд всі пропозиції депутатів, які нам були відомі. Просто Турчинов трактує ситуацію з бюджетом як друге читання, а насправді ми документ повністю відхилили", - повідомила секретар комітету Алла Александровська (КПУ). "Ми відправили їм всі запропоновані зміни", - підтвердив заступник голови комітету Олександр Пеклушенко (Партія регіонів).
В Партії регіонів обіцяють вжити всі можливі заходи впливу на уряд, аби затвердити держбюджет до кінця року. Перший заступник голови фракції Олександр Єфремов говорить, що не можна допустити, аби Кабмін управляв фінансами в ручному режимі. "У нас є всі доступні цивілізовані парламентські механізми опозиції, аби змусити Кабмін внести проект бюджету до Ради.
Ви зможете спостерігати за всіма нашими діями, які відбуватимуться в парламенті", - уточнив Пеклушенко. Втім, член бюджетного комітету Володимир Бондаренко (БЮТ) заявив, що, якщо уряд і подасть проект держбюджету-2010, парламент не встигне розглянути його до кінця року. За його словами, уряд має намір повернутися до голосування нової редакції Бюджетного кодексу, який був відхилений парламентом, - адже в разі його підтримки не буде необхідності доопрацьовувати проект держбюджету-2010.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас